Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Učenici i profesori iz Španjolske, Italije, Portugala, Turske i Engleske posjetili Međimursku županiju

Datum objave: 10. svibnja 2019.

Učenici i profesori Osnovne škole „Petar Zrinski“ Šenkovec sudionici su Erasmus+ projekta pod nazivom „Listen, look and take part in! This is our cultural heritage.“ U projekt je, uz Hrvatsku, uključeno i pet europskih zemalja. Projekt se bazira na kulturnoj baštini, s ciljem upoznavanja kulture drugih naroda te predstavljanju svoje, dok je naglasak na tradicionalnom plesu, pjesmi i starinskim običajima. Red za domaćinstvo došao je na mlade Šenkovčane i njihove mentore koji su ovoga tjedna u svojim domovima ugostili vršnjake iz Španjolske, Italije, Portugala, Turske i Velike Britanije. Kako bi im svoj rodni kraj predstavili u najljepšem mogućem svjetlu, osmislili su brojne aktivnosti, od kojih je jedna i posjet Međimurskoj županiji te županu Matiji Posavcu koji ih je dočekao u društvu zamjenice Sandre Herman te pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Blaženke Novak.
Velika vijećnica gotovo je bila premala za veselo društvo, željno novih znanja o Međimurju i njegovim stanovnicima te načinu funkcioniranja Županije. Ravnatelj OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec Vladimir Novak objasnio je da je za njegove učenike i profesore ovo velika stvar budući da se radi o prvom projektu te vrste.
Župan Međimurske županije Matija Posavec goste je pozdravio uz riječi dobrodošlice u najljepšu hrvatsku županiju. „Htio bih čuti vaša dosadašnja iskustva iz Međimurja i Hrvatske, kako se osjećate i što vas se najviše dojmilo. Naša županija može se pohvaliti bogatim kulturnim nasljeđem, no ono što nas posebno karakterizira su brojna ulaganja u obrazovanje, što nam naši učenici višestruko vraćaju uspjesima i rezultatima. Obrazovanje je naša budućnosti i zato nam je vaš posjet iznimno važan. Nadam se da ćete steći nova prijateljstva te da ćete kući ponijeti dobra iskustva“ poručio je župan Posavec.
U tjedan dana koliko borave u Međimurju gosti će se okušati u pletenju cekera, oslikavanju kišobrana te izradi licitarskih srca, a razgledat će i Muzej Međimurja, posjetiti Mlina na Muri u Žabniku, Mađerkin breg, adrenalinski centar Accredo te kušati međimurske specijalitete, a posjetit će i Plitvička jezera.


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content