Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec domaćin učenicima i mentorima iz 5 europskih zemalja

Datum objave: 8. svibnja 2019.

Učenici i profesori Osnovne škole „Petar Zrinski“ Šenkovec sudionici su Erasmus+ projekta pod nazivom „Listen, look and take part in! This is our cultural heritage.“ U projekt je uključeno šest zemalja: Španjolska, Italija, Portugal, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Hrvatska. Projekt je to koji se bazira na kulturnoj baštini, s ciljem upoznavanja kulture drugih naroda te predstavljanje svoje, dok je glavni fokus na tradicionalnom plesu, pjesmi i starinskim običajima.
Učenici i mentori iz Osnovne škole Šenkovec ugostili su svoje kolege, sudionike projekta za koje su priredili program dobrodošlice u Domu sindikata u Čakovcu.
Ravnatelj Vladimir Novak kazao je da je ovo prvi takav projekt u OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec, te poručio: „Družite se i sklapajte prijateljstva. Neka razlike koje nas čine posebnima budu nešto što će nas spajati cijeli život.“
Da se osjeća dijelom velike Erasmus obitelji nije krila voditeljica projekta Dunja Novak, koja je istaknula kako su se svi zajedno pripremali za dolazak svojih prijatelja iz Španjolske, Italije, Portugala, Turske i Ujedinjenog Kraljevstva. „Učenici i mentori tijekom sljedećih tjedan dana za naše drage goste iz pet zemalja osmislili su brojne aktivnosti – od radionica pletenja cekera, oslikavanja kišobrana, izrade licitarskih srca, preko upoznavanja s tkalačkim stanom u Muzeju Međimurja, do posjeta Mlina na Muri u Žabniku, Mađerkinog brega te kušanja međimurske enogastronomske ponude,“ kazala je.
Ispred Međimurske županije prisutne je pozdravila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Blaženka Novak. „Lijepo vas je vidjeti u ovolikom broju. Želim vam ugodan boravak u našoj županiji i nadam se da ćete iskustva iz Međimurja pamtiti do kraja života,“ zaključila je. Istog je stava i načelnik Općine Šenkovec Saša Horvat, koji je mentorima uručio mali znak pažnje.
Kulturno-umjetničkim programom svečanost su uveličali zboraši OŠ Šenkovec, članovi KUD-a Mačkovec, ali i mlada glazbenica te zaljubljenica u međimurske tradicijske pjesme Lea Šprajc, koja je predstavila međimursku popevku.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content