Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurski osnovnoškolci pokazali impresivna znanja o Europskoj uniji

Datum objave: 7. svibnja 2019.

U II. osnovnoj školi Čakovec održano je finale EU kviza za Međimursku županiju. Informacijski centar EUROPE DIRECT Čakovec kviz u okviru obilježavanja Dana Europe i Europskog tjedna provodi sedamnaestu godinu, a mnogi su školarci prva znanja o Europskoj uniji stekli pripremajući se za sudjelovanje.
Svaku školu predstavljao je tim s 3 člana i jednim zamjenskim članom, a ekipe su morale pokazati znanje u poznavanju povijesti, država, institucija i geografskih obilježja Europske unije. U finalu su sudjelovali kvizaši iz OŠ Nedelišće, OŠ Orehovica, OŠ Mursko Središće, OŠ “Petar Zrinski” Šenkovec, OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec i II. OŠ Čakovec.
Povjerenstvo za provođenje kviza činili su pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije Darko Radanović, koordinatorica EDIC centra Čakovec Marija Stanković te viši stručni suradnik Upravnog odjela za poslove Skupštine i opće poslove Branko Matuza.
Ispred Međimurske županije prisutne je pozdravila zamjenica župana Sandra Herman. „U posljednjih nekoliko godina vrlo često čujemo kako naši učenici putuju u različite zemlje, sudjelujući u Erasmus projektima što je samo jedna od mogućnosti koju smo stekli članstvom u Europskoj uniji. Sigurno ste čuli kako se u općinama i gradovima mnogo radi i gradi – obnavljaju se škole, grade se novi vrtići i školske dvorane, obnavlja se bolnica što je sufinancirano EU sredstvima, a također predstavlja jedan od benefita članstva u Europskoj uniji. Vi kao školarci također imate svoja prava, a još veće obveze ćete imati kao odrasli ljudi. Kada postanete punoljetni moći ćete i glasovati, a možda netko od vas bude i član Europskog parlamenta.“ – poručila je zamjenica župana te svima koji su se plasirali u finale čestitala na dobrom rezultatu.
Dobrodošlicu im je zaželjela i knjižničarka II. osnovne škole Čakovec Nina Vugrinec. „Nadam se da ćete se osjećati ugodno u našoj školi, a svim sudionicima želim puno uspjeha u natjecanju,“ poručila je.
Učenici Osnovne škole Mursko Središće pobjednici EU kviza
Učenici osnovnih škola iz Međimurja sudjelovali su na EU kvizu koji je proveden u dva kruga. Za kvalifikacije je bilo prijavljeno šest osnovnih škola, a svih šest timova plasiralo se u finale. Ovogodišnji pobjednik EU kviza je tim Osnovne škole Mursko Središće koji se u eliminacijskom krugu natjecao s timom Osnovne škole „Petar Zrinski“ Šenkovec.
Svake godine tisuće ljudi sudjeluje u nizu događanja koja organiziraju lokalni EU uredi kao što je Informacijski centar EUROPE DIRECT Čakovec. Jedno takvo događanje je Europski tjedan u organizaciji Međimurske županije i centra EDIC Čakovec koji već 19 godina nastoji podići svijest o EU, posebno među djecom i mladima. Obilježavanje Europskog tjedna pokrenuto je kako bi se obilježila dva iznimno važna datuma u povijesti europskih integracija, a to su 5. svibnja 1949., Dan osnivanja Vijeća Europe te 9. svibnja 1950., dan potpisivanja Schumanove deklaracije.
Program EU kviza vodila je Aleksandra Ličanin, a svečanost otvorenja svojim su nastupom uveličale učenice II. OŠ Čakovec Dina Novak i Ida Blažinović.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content