Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dani Europe i ove godine u Međimurju

Datum objave: 7. svibnja 2019.

Međimurska županija i Informacijski centar EUROPE DIRECT Čakovec i ove su godine pripremili zanimljiv program za Dane Europe koji se održavaju od 7. do 16. svibnja.
Obilježavanje započinje finalnim natjecanjem EU kviza za sedme razrede koje će se održati u utorak, 7. svibnja u II. Osnovnoj školi Čakovec. Ovo je već tradicionalno sedamnaesto izdanje EU kviza te su mnoge generacije o Europskoj uniji prvi puta učile pripremajući se upravo za ovo natjecanjeKviz  se provodi u dva kruga, kvalifikacijski krug, koji se održao sredinom travnja te su u njemu imale mogućnost sudjelovati sve osnovne škole, dok je u finalni krug ušlo 6 najboljih timova.
Zbog najavljenog lošeg vremena, događanja planirana na sam Dan Europe, 9. svibnja, prebačena su na dan kasnije, odnosno petak, 10. svibnja.  Tako će na Trgu Republike u Čakovcu učenici osnovnih i srednjih škola predstaviti neke od država članica Europske unije. Imat ćemo priliku pobliže upoznati Austriju, Finsku, Irsku, Španjolsku, Grčku, Italiju i Portugal, njihove specifičnosti ali i prednosti koje im je članstvo u EU donijelo. Također, građani će se moći  informirati o nadolazećim europskim izborima i o kampanji ovajputglasam.eu. Druženje počinje u 10 sati, a svi oni  koji se tom prilikom nađu u blizini te na štandu Informacijskog centra EUROPE DIRECT Čakovec podjele zašto ovaj put glasaju očekuje i poneka sitnica. Svoje znanje o Europi, europskoj kulturi, povijesti, sportu i ostalom, možete pokazati navečer na već tradicionalnom Pub Quizu u Starom Hrastu koji će i ove godine imati predznak europskih zvjezdica.
U okviru tradicionalnog obilježavanja Europskog tjedna, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uz podršku Europske komisije organizira „Dane otvorenih vrata EU projekata” koji će se održavaju u razdoblju od 9. do 19. svibnja 2019. godine. Međimurska županija i ove godine sudjeluje u ovoj aktivnosti s ciljem da predstavi projekte koji su svojom uspješnom provedbom dali doprinos razvoju lokalne zajednice u područjima kao što su energetika, istraživanje i razvoj, kultura, obrazovanje, poduzetništvo, promet, zaštita okoliša, ruralni razvoj, socijalna uključenost, turizam, zdravlje i mnoga druga.
U sklopu „Dana otvorenih vrata EU projekata” svoja vrata otvorit će i Palača turizma, ovog petka, 10. svibnja od 10 do 12 sati. Nekadašnja stražarnica u bivšoj čakovečkoj vojarni rekonstruirana je i prenamijenjena u Međimursku palaču turizma koja je postala sjedištem Turističke zajednice Međimurske županije. U rekonstrukciju i opremanje uloženo je četiri milijuna kuna, a Europska unija sufinancirala je 85 posto. U 10 sati u Palači turizma bit će održano i predavanje za mlade pod nazivom Upoznaj EU Međimurje na kojem će na zabavan način biti prezentirani neki od važnijih projekata u Međimurju.
Nakon središnjeg događanja 13. svibnja, u 12 sati u Palači turizma u Čakovcu održat će se završno događanje projekta '1,2,3...PALIM LAMPICU! - razvoj sustava podrške (potencijalno) darovitim učenicima u Međimurskoj županiji'. Riječ je o dvogodišnjem projektu koji je nudio individualizirane i obogaćene programe koji se nadovezuju na sadržaje redovitog obrazovanja, a provodio se u tri srednje škole, Tehničkoj školi, Gimnaziji Josipa Slavenskoga i Ekonomskoj i Trgovačkoj školi Čakovec, uz podjelu po područjima – prirodno i tehničko te društveni mehanizmi. 
U ponedjeljak, 13. svibnja u Gradskoj kavani u Čakovcu s početkom u 17:00 sati održat će se Kviz općeg znanja o Europi, Europskoj uniji i još koječemu za učenike srednjih škola. Srednjoškolci mogu provesti ležernih 96 minuta u ugodnom društvu i opuštenoj atmosferi sa svojim vršnjacima iz drugih srednjih škola te uz sokove i grickalice provjeri svoja (sa)znanja o Europskoj uniji…i još koječemu. Najbolje tri ekipe i ovoga puta očekuju vrijedne nagrade!
Završno događanje Dana Europe održat će se 16. svibnja 2019. u Palači turizma, a riječ je o “Danima otvorenih vrata poduzetnika” te predstavljanju poduzetničkih projekata. I ovogodišnjim obilježavanjem pokušalo se uključiti pojedince i grupe, od onih najmlađih koji se tek upoznaju s pojmom Europe, do svih onih koji već niz godina koriste benefite koje nam Europska unija pruža.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content