Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Natjecanje „Čitanjem do zvijezda“ u Srednjoj školi Čakovec okupilo više od stotinu učenika iz 45 hrvatskih škola

Datum objave: 3. svibnja 2019.

Upravo školski knjižničari Međimurske županije prije deset su godina pokrenuli projekt „Čitanjem do zvijezda“, kojime se na kreativan i zanimljiv način učenicima osnovnih škola Republike Hrvatske približava ljepota čitanja. Kako bi testirali svoja znanja o pročitanim djelima, ali i prezentirali kreativnost kroz plakate, gotovo 130 natjecatelja iz 45 hrvatskih škola okupilo se u Srednjoj školi Čakovec na otvorenju nacionalne razine natjecanja „Čitanjem do zvijezda“.
Tema „Ljeto priča priče“, učenicima je bila vrlo inspirativna. Ove godine odabrana su sljedeća djela i autori: Julijana Matanović: „Vezanje tenisice s jednom nepoznanicom“, Jasminka Tihi-Stepanić: „Ljeto na jezeru Čiču“ i Erich Kästner: „Blizanke“.
Voditelj projekta Dražen Ružić prisjetio se prvih godina održavanja natjecanja te kazao kako su tada krug čitatelja činili samo učenici osnovnih škola Međimurske županije. „S vremenom su se uključili učenici susjednih županija, a kasnije i učenici gotovo svih županija u Republici Hrvatskoj. Želju za sudjelovanjem izrazili su i srednjoškolci koji se natječu online, a nakon deset godina mogu reći da imamo međunarodno natjecanje jer ovdje su nam gosti iz Republike Srbije i Mađarske,“  istaknuo je te dodao kako je ovo najbolji dokaz koliko mladi prihvaćaju knjigu.
 „Ponosna sam što su naši knjižničari potaknuli ovu hvalevrijednu inicijativu koja je nevjerojatno dobro odjeknula u čitavoj zemlji. Jedan mali, lokalni projekt prerastao je granice Lijepe Naše i na tome vam od srca čestitam,“ kazala je zamjenica župana Sandra Herman te službeno otvorila nacionalno natjecanje u znanju i kreativnosti.
Projekt je sastavni dio aktivnosti Hrvatske mreže školskih knjižničara i ima suglasnost za provođenje od Ministarstva znanosti i obrazovanja, a natjecanje je održano pod pokroviteljstvom Grada Čakovca i Međimurske županije. 
Kulturno-umjetničkom programu pridonijeli su učenici Osnovne škole Sveti Martin na Muri.


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content