Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Vremeplov igračaka u Muzeju Međimurja Čakovec

Datum objave: 29. travnja 2019.

U Muzejsko-informativnom centru Muzeja Međimurja Čakovec u ponedjeljak, 29. travnja otvorena je mala izložba igračaka kao dio projekta edukativno-kreativnih radionica „Vremeplov igračaka“.
U fundusu muzeja nalazi se više od stotinjak igračaka i društvenih igara, a jedan je djelić predstavljen malom tematskom izložbom. Kroz čitav tjedan, od 29. travnja do 5. svibnja, gostujući predavači najmlađima će prikazivati načine izrade igračaka kojima su se igrali njihovi roditelji te bake i djedovi. Upoznat će ih s povijesti tradicijskih igračaka, ali i njihovom vrijednosti. „Pockanje ili kamenčekovanje, pilčekovanje ili pincekovanje, kotlekovanje - neke su od starih igara koje su djeca igrala na selu, uz pomoć onoga što su našli u prirodi“, kazala je muzejska pedagoginja Ines Virč prilikom predstavljanja izložbe. Ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan objasnila je kako neki od izložaka potječu iz 19. stoljeća, a vrlo je zanimljiva paralela između seoskih igračaka kao što je lopta od kravlje dlake i igračaka imućnih obitelji, poput pločica za domino rađenih od bjelokosti.
Izložene su i krpene lutke koje su izrađivali učenici 3. i 4. razreda Osnovne škole Hodošan - Područne škole Palinovec uz pomoć učiteljice Sanje Rašan, a kao primjerak moderne igračke odabran je Go-Car-Go autić, dio istoimenog projekta koji desetu godinu promovira Strojna škola Šolskog centra Ptuj. U projekt se uključila i Osnovna škola Hodošan, čiji je ravnatelj Ivan Barić kao istinski pobornik ideje da učenici moraju znati raditi rukama bio mentor učeničkoj ekipi za izradu vozila „Bibliobus“, kao svojevrstan hommage u čast prvog međimurskog Bibliobusa Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec. „Radi se o izradi ekstramobila na zadanu šasiju. Vozilo nema svoj pogon pa se mora gurati ili vući, no sve ostalo je stvar mašte i sposobnosti učenika“, naglasio je ravnatelj Barić. U tjednu „Vremeplova igračaka“ svi zainteresirani dobit će priliku za vožnju atrijem Muzeja Međimurja u maštovitom Bibliobusu.
„Vremeplov igračaka“ dio je obilježavanja Dana Međimurske županije. Djeca predškolskog i školskog uzrasta do nedjelje, 5. svibnja mogu se priključiti radionicama na kojima će isprobati stare igre u atriju Muzeja na način kako je to izgledalo nekada, a izrađivat će i skulpture od šibica te lutke od komušine ili krpe.


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content