Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Bečkom Novom Mjestu obilježen spomendan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana

Datum objave: 28. travnja 2019.

U sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije, u Bečkom Novom Mjestu ove  godine okupio se veliki broj hodočasnika koji su pohodili posljednje počivalište hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana koji su prije 348 godina, dana 30. travnja 1671., nezakonito optuženi i osuđeni, tragično i mučki pogubljeni. 
Kako bi odali počast slavnim ličnostima hrvatske povijesti, vijence i svijeće na groblju i mjestu njihova smaknuća, položili su predstavnici Međimurske županije, Grada Čakovca, Općine Vinodol, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji, Zrinske garde Čakovec, Družbe Braća Hrvatskog Zmaja – Zmajski stol u Čakovcu, čakovečkog Ogranka Matice hrvatske te brojni štovatelji lika i djela velikih hrvatskih vojskovođa.
Spomenik u Bečkom Novom Mjestu bit će postavljen u mjesecu lipnju
Krajem prošle godine krenula je inicijativa da se u Bečkom Novom Mjestu podigne spomenik Zrinskom i Frankopanu. Predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel ovom je prilikom naglasio da je vlast u Bečkom Novom Mjestu dala suglasnost, a plan je da se biste, rad akademskog kipara Mihaela Štebiha postave u lipnju ove godine.
 „Hrvatski narod danas živi san koji su u svoje vrijeme sanjali Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan i koji su za to dali ono najvrednije, svoje živote. Žrtva i križ, dobrota i božja ljubav bili su im primjer i snaga u teškim danima zatočeništva te uoči smrti što je u svom oproštajnom pismu posvjedočio Petar Zrinski svojoj ženi Katarini. Njihova vjera i požrtvovnost uzor su mnogima koji su slijedili njihovu žrtvu u težnji za slobodnom Hrvatskom, pogotovo našim braniteljima u Domovinskom ratu kada je proliveno mnogo krvi za ono što danas možemo uživati“, u komemorativnom govoru, kod Spomen ploče naglasio je zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, dodavši kako je u njihovu čast 30. travanj proglašen Danom Međimurske županije, a Hrvatski sabor 2011. godine proglasio je 30. travnja, “Spomendanom Zrinskog i Frankopana.”
Misno slavlje u Katedrali predvodio je fra Ilija Mijatović, voditelj Hrvatske katoličke misije Sankt Pölten i hrvatski delegat za Austriju.
Car Leopold I. doveo je hrvatske velikaše 1670. godine u Beč pod izgovorom pomirenja, ali ih je odmah dao uhititi i zatočiti u jednoj od kula zloglasne tamnice u Bečkome Novom Mjestu. Optužba je bila tako vješto sročena da su Zrinski i Frankopan 18. travnja 1671. godine osuđeni zbog uvrede kralja i izdaje zemlje na strašnu smrt odsijecanjem desne ruke i glave. Noć uoči pogubljenja, dvojica velikaša posljednji su se put sastala i oprostila te su napisali oproštajna pisma svojim suprugama, Ani Katarini Zrinski i Juliji Naro Frankopan. Oproštajno pismo Petra Zrinskoga ženi Katarini "Moje drago serce" godinu dana kasnije prevedeno je na nekoliko svjetskih jezika te se smatra jednim od najljepših ljubavnih pisama na svijetu.
Toga 30. travnja 1671. godine sva su gradska vrata u Bečkome Novom Mjestu bila zatvorena, a stratište je okružila naoružana vojska. Prije smaknuća dvojici velikaša, kao i njihovim obiteljima oduzete su plemićke titule, a njihova imanja zaplijenila je država što je rezultiralo  zgražanjem i zaprepaštenjem Hrvatske i Ugarske te čitave Europe. 


 

Djeca iz Međimurja učit će u Newtonovim sobama u Centru LORI, zahvaljujući sporazumu Međimurske županije i Ludbrega
Stotinu darovitih informatičara i IT stručnjaka u Međimurju  okupila Zimska škola informatike
Danas je rođendan Muzeja Međimurja Čakovec, čuvara kulturno-povijesnog blaga našega kraja
Međimurska županija podržava daljnje aktivnosti Centra za pomoć u kući, osnažujući podršku starijim i nemoćnim sugrađanima
Župan Matija Posavec čestitao europskom viceprvaku i najboljem junioru svijeta Svenu Strahiji
Objavljen poziv za turističke manifestacije i dodijeljeni certifikati za postignuća u održivom turizmu
RJEŠENJE o potrebi postupka prethodne ocjene prihvatljivnosti zahvata za ekološku mrežu - Pošumljavanje Donja Dubrava
Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu dara u naravi u obliku poklon bona hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata s područja MŽ
JAVNI NATJEČAJ za sufinanciranje programa i projekata udruga u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024.
Međimurska županija objavila Javni natječaj za su/financiranje programa i projekata udruga koji su od interesa za Međimursku županiju u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024. godini
homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content