Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Sjednica GSV-a u Međimurskoj županiji održana uoči Dana zaštite na radu

Datum objave: 26. travnja 2019.

Na inicijativu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, uz potporu Gospodarsko-socijalnog vijeća, Hrvatski sabor je 1. lipnja 2007. godine donio odluku o proglašenju „Nacionalnog dan zaštite na radu u Republici Hrvatskoj“ koji se obilježava 28. travnja. Međunarodna organizacija rada taj datum od 2003. godine obilježava kao Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu, s naglaskom na prevenciju bolesti i ozljeda na radu. Svjetski sindikalni pokret 28. travnja obilježava i kao Dan sjećanja na umrle i ozlijeđene radnike te tako odaje počast svim žrtvama nesreća na radu i preminulima uslijed profesionalnih bolesti. Navedeni datum odabran je kao uspomena na 28 smrtno stradalih radnika na gradilištu u državi Connecticut u Sjedinjenim Američkim Državama.
Dan zaštite na radu središnja točka sjednice GSV-a
Uoči nacionalnog i svjetskog dana zaštite na radu, prigodno su 97. sjednicu održali članovi Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji. Članove i goste na početku su pozdravili predsjednik GSV-a Ivan Senčar te dopredsjednici Stjepan Cirković i Josip Grivec. Sjednici je nazočio i župan Međimurske županije Matija Posavec. Središnja točka dnevnog reda bila je vezana uz Dan zaštite na radu u Republici Hrvatskoj 2019. Srećko Tot iz Državnog inspektorata Područni ured Varaždin naveo je kako su u Međimurskoj županiji povrede na radu najčešće u metalskoj, drvnoj i prehrambenoj industriji te građevinarstvu. Državni inspektorat 2018. godine izvršio je 230 nadzora, od čega su 42 bila vezana uz teške ozljede. U 18 postupaka naplaćena je novčana kazna, prekršajni nalog izdan je u dva slučaja, a podnesene su i dvije kaznene prijave protiv poslodavca. Protekle godine zaprimljeno je 576 prijava ozljeda, od čega 79 teških ozljeda na mjestu rada. U Europskoj uniji oko 4 tisuće radnika godišnje umire zbog nesreće na radu, a u Hrvatskoj je prosječan broj oko 28. Ozljeda radnika sa smrtnim ishodom u Međimurju dogodila se 2016. godine, a smrtni slučaj radnika zabilježen je i u 2019. godini. 
Dopredsjednik GSV-a Stjepan Cirković, kao predstavnik sindikata istaknuo je da su poslodavci prema zakonu dužni voditi brigu o zaštiti na radu, a predstavnici radnika sudjeluju u odborima za zaštitu na radu gdje su slobodni davati sugestije i prijedloge. „Poslodavci na to ne smiju gledati kao trošak već suprotno, jer ukoliko su radnik i okolina zdravi, veća će im biti produktivnost i zadovoljstvo. U pojedinim poduzećima radnici nisu sindikalno organizirani i u tim slučajevima nemamo predstavnika radnika u odboru zaštite na radu, a to nije dobro.“
I dalje pada nezaposlenost
Članovi su se dotaknuli i uobičajenih tema poput kretanja na tržištu rada te stanja socijalnog dijaloga. Predstojnik Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Čakovec Nikola Hren naglasio je kako i dalje vlada pozitivan trend pada broja nezaposlenih na županijskom području. U ožujku je zabilježena brojka od 2152 nezaposlene osobe. Stopa registrirane nezaposlenosti u Međimurskoj županiji iznosila je 5%, dok je na razini države 9,5%.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content