Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana završna konferencija projekta „Attractour – Revitalizacija kulturnog nasljeđa u turističke atrakcije na području Međimurske županije i regije Letenye

Datum objave: 25. travnja 2019.

U Međimurskoj palači turizma okupili su se sudionici projekta „Attractour – Revitalizacija kulturnog nasljeđa u turističke atrakcije na području Međimurske županije i regije Letenye“, provedenog s ciljem stvaranja prepoznatljivih turističkih destinacija Međimurja i Letenya.
Bivša vojna stražarnica pretvorena u Međimursku palaču turizma
Projektom su uspostavljene dvije turističke atrakcije s centrima za posjetitelje u Čakovcu i Letenyu. Nekadašnja stražarnica u bivšoj čakovečkoj vojarni rekonstruirana je i prenamijenjena u Međimursku palaču turizma koja je postala sjedištem Turističke zajednice Međimurske županije. U rekonstrukciju i opremanje uloženo je četiri milijuna kuna, a Europska unija sufinancirala je 85%. S druge strane, u mađarskom Letenyu rekonstruiran je dvorac Szapary. Renovirani objekti prilagođeni su osobama s invaliditetom te slijepim i slabovidnim osobama. Jedan od rezultata projekta su i zajednički turistički paketi namijenjeni obiteljima s djecom, biciklistima te studentima. Svaki od paketa nudi sadržaje zanimljive određenoj skupini turista u Međimurju i na području Letenya s ciljem produljenja trajanja njihova boravka.  
Prisutne je pozdravila ravnateljica Javne ustanove REDEA Sandra Polanec Marinović, dok je voditeljica projekta Sandra Majsan napomenula kako je projektom obuhvaćeno više od 660 osoba koje su sudjelovale u 19 različitih aktivnosti - radionicama za predškolsku djecu, osnovnoškolce, srednjoškolce, studente i turističke vodiče. Zamjenica župana Sandra Herman istaknula je da je ovo značajan iskorak u turističkoj ponudi Međimurja, a posebno veseli što je Turistička zajednica Međimurske županije nakon neprestanog seljenja dobila vlastiti dom. „Ovo je turistički centar za posjetitelje koji ćemo kroz nekoliko mjeseci dodatno obogatiti. Svi turisti koji dolaze u Međimurje mogu doći u Palaču turizma i zatražiti savjet ili upute. Gornji dio Palače bit će 'Međimurje u malom', za što smo dobili dodatna sredstva od Ministarstva turizma te ćemo na atraktivan, multimedijalan način prikazati sve što Međimurje nudi na terenu“, zaključila je zamjenica Herman.
Gradonačelnik grada Letenye Szilárd Farkas istaknuo je zadovoljstvo suradnjom na dosadašnjim projektima koji su se bazirali na kulturnom i turističkom nasljeđu, a kako je rekao, nada se i povezivanju i na gospodarskom području. Projektni i komunikacijski menadžer Zajedničkog tajništva Tvrtko Čelan predstavio je Program prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020. i trenutno otvoreni 2. Poziv na dostavu projektnih prijedloga.
Projekt ukupne vrijednosti 1,5 milijuna eura sufinanciran je iz Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska za programsko razdoblje 2014.-2020. Vodeći partner je REDEA, a projektni konzorcij čine još i Međimurska županija, Turistička zajednica Međimurske županije, Letenye i Sveučilište Panonn iz Nagykanisze.


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content