Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Čakovečki Ogranak Matice hrvatske predstavio nakladničku djelatnost

Datum objave: 23. travnja 2019.

U okviru obilježavanja Dana Međimurske županije i Spomendana na Zrinske i Frankopane, u predvorju zgrade Međimurske županije predstavljena je nakladnička djelatnost čakovečkog Ogranka Matice hrvatske.
Matica hrvatska, Ogranak Čakovec svake godine u predvorju Međimurske županije održava izložbu svojih izdanja. „Na taj način radimo rekapitulaciju našeg cjelokupnog rada kroz godinu. Pored nakladničke djelatnosti, Ogranak se bavi i drugim vidovima kulturnog djelovanja poput promocije knjiga, znanstvenih simpozija, okruglih stolova ili poticanja mladih na stvaralaštvo“, uvodno je rekao predsjednik Ogranka Ivan Pranjić, prof.  
U protekloj godini čakovečki Ogranak Matice hrvatske tiskao je 7 knjiga, a ovaj tjedan iz tiska izlazi kapitalno djelo pokojnog Josipa Črepa „Međimurci u svjetskim ratovima“. Knjiga izlazi u biblioteci Murodravana koju su zajednički osnovali čakovečki Ogranak Matice hrvatske i Međimurska županija. „Djelo je to koje smo tiskali povodom stote obljetnice pripojenja Međimurja Hrvatskoj i na taj način zaokružujemo naše djelovanje“, zaključio je prof. Pranjić.
Svakoga mjeseca Matica hrvatska održava promocije knjiga, a često i tribine. Krajem prošle godine održan je znanstveni skup na kojem je sudjelovalo 15-ak znanstvenika i kulturnih djelatnika na temu stote obljetnice pripojenja Međimurja Hrvatskoj. Posebna pozornost posvećena je suradnji s mladima te se svake godine tiskaju i radovi najmlađih na kajkavskom narječju. Suradnja s mladima ostvarena je i projektom SUKUS, a Ogranak potiče i rad grupe Poetikon. Ogranak Matice hrvatske Čakovec nastoji svojim radom biti aktivni kreator, ali i sudionik u kulturnom životu Međimurja.
Ogranak Matice hrvatske Čakovec danas okuplja više od stotinu uglednih članova koji svojim djelovanjem pridonose kulturnom životu ovog kraja.
Otvorenju izložbe nazočila je i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport, Blaženka Novak koja je istaknula velik značaj nakladničke djelatnosti Matice hrvatske Ogranka Čakovec za Međimursku županiju te kao veliku vrijednost izdvojila izdavanje knjiga ljudi kojima književnost i pisanje nije osnovna životna djelatnost.


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content