Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Znanjem do radničkih prava – jedan od partnera projekta Sindikata Preporod i Međimurska županija

Datum objave: 10. travnja 2019.

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod i partneri Hrvatska udruga ravnatelja osnovnih škola, Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu, Međimurska županija i Radnički sindikat Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje organizirali su edukativni skup u okviru EU projekta „Znanjem do prava“ koji je 9. travnja 2019. održan u Hotelu Castellum.
Edukativni skup organiziran je u sklopu poziva „Jačanje socijalnog dijaloga – faza III“, u okviru Europskog socijalnog fonda, operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali i namijenjen je sindikalnim povjerenicima i članovima Sindikata i partnera. Projekt se sastoji od dva dijela, edukacijskog i istraživačkog. Diljem Hrvatske bit će održani dvodnevni stručni skupovi na kojima će se obrađivati teme vezane uz vođenje podružnice, zaštitu na radu i upravljanje školskim ustanovama. U istraživačkom dijelu projekta bit će provedeno istraživanje među učenicima završnih razreda srednjih škola o njihovom poznavanju područja rada; radnih odnosa, zapošljavanja, propisa koji se odnose na rad, sindikalnog djelovanja i slično. Temeljem rezultata provedenog istraživanja, buduće će se radnike putem brošura upoznati s najvažnijim pitanjima vezanim uz pitanja rada i radnih odnosa.
Međimursku županiju na skupu je predstavljala pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač koja je navela kako je upravo zbog svog kvalitetnog sustava obrazovanja Međimurska županija odabrana kao partner na projektu. „Sindikalna pregovaranja vrlo su važna za dobrobit svake profesije, posebice za prosvjetne djelatnike. Uloga učitelja u društvu vrlo je značajna, no oni kao i svaki radnik moraju znati svoja prava,“ zaključila je. Prisutnima se ispred Međimurskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola obratio Vinko Grgić, a predsjednik Sindikata Preporod, Željko Stipić objasnio je da su zahvaljujući ovom projektu osim povjerenica i povjerenika, u višednevna savjetovanja napokon uključeni i članovi Sindikata. „Danas smo na trinaestoj od ukupno trideset i dvije edukacije koje ćemo provesti diljem zemlje, čime ćemo sedamstotinjak naših članova približiti Sindikatu. Gotovo 10% članova po prvi će put sudjelovati u nečemu što organizira njihov Sindikat. Osim što uključuje niz sadržajnih predavanja s temama važnim za radnike u školstvu, projektom se radi na poticanju baze, a u istraživačkom dijelu s radničkim pravima upoznajemo buduće članove Sindikata, trenutne srednjoškolce“.
Predsjednica Radničkog sindikata Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Višnja Stanišić naglasila je kako je jedan od važnih čimbenika s kojim svi radnici trebaju biti upoznati odlazak u mirovinu, stoga je na tu temu održala i izlaganje. Korisna predavanja održana su i drugog dana skupa – Jadranka Mustajbegović, profesorica u mirovini koja je radni vijek provela na Medicinskom fakultetu, govorila je o psihosocijalnim čimbenicima na radu u školi, a Viktor Gotovac, docent na Katedri za radno i socijalno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, izlagao je na temu radnih odnosa u školstvu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content