Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Lokalni čelnici u Europskom parlamentu raspravljali o temeljnim pravima i vrijednostima EU-a, novom proračunu i kohezijskoj politici

Datum objave: 10. travnja 2019.

Kohezijska politika, novi proračun Europske unije 2021.-2027., migrantska kriza i poštovanje temeljnih prava i vrijednosti EU-a u svim državama članicama središnje su teme rasprava plenarnog zasjedanja Europskog odbora regija (COR) 10. i 11. travnja u Bruxellesu.
Hrvatsko izaslanstvo čine Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije, Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, Valter Flego, župan Istarske županije, Matija Posavec, župan Međimurske županije, gradonačelnici Zaprešića i Novigrada Željko Turk i Anteo Miloš, te načelnici općina Pirovac i Vidovec Ivan Gulam i Bruno Hranić.
Paralelno sa sastankom Europskoga vijeća na kojem su se čelnici zemalja Europske unije sastali kako bi raspravili o najnovijem razvoju situacije u pogledu Brexita, članovi Odbora Regija su, zajedno s Jeanom Arthuisom , predsjednikom Odbora za proračune Europskog parlamenta, raspravljali kako se odvijaju pregovori o proračunu EU-a za razdoblje 2021. – 2027. i kakve će financijske posljedice po njega imati Brexit.
Bez europske teritorijalne suradnje, ujednačavanje standarda u svim državama članicama, socijalnu pravednost i jačanja regionalnih politika nema snažne i stabilne Europske unije. Takvoj platformi podršku je dalo preko 12 000 regija i asocijacija iz brojnih zemalja članica.
Hrvatski članovi Odbora regija naglasili su važnost kohezijske politike, ravnomjerni razvoj svih hrvatskih regija i snažniju decentralizaciju.
U dosadašnjem razdoblju pokazalo se kako su EU fondovi prekomplicirani, prebirokratizirani i često, zbog centraliziranog upravljanja države, ne zadovoljavaju konkretne potrebe regija. Kohezijska politika mora biti dostupna i regijama, a ne samo državama. Svoje regionalne potrebe želimo direktno aplicirati na Kohezijsku politiku, koja u budućem razdoblju mora prepoznati regije i njihove ciljeve, a ne samo one nacionalne, jer postoji opasnost da regije izgube svoj razvojni put.“
Predsjednik Suda Europske unije Koen Lenaerts i prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans istaknuli su neke od glavnih problema i pitanja s kojima se Europska unija suočava u pogledu poštovanja temeljnih prava i vrijednosti EU-a i izdvojio ona pitanja povezana s temeljnim pravima koja su od posebnog značaja za lokalne i regionalne čelnike. Njima se pridružio direktor Agencije Europske unije za temeljna prava Michael O'Flaherty i predstavnica vodeće europske organizacije za ljudska prava Domenica Ghidei Biidu, potpredsjednica Europske komisije protiv rasizma i nesnošljivosti pri Vijeću Europe.
Dimitris Avramopoulos, povjerenik EU-a za migracije, unutarnje poslove i građanstvo, inicirao je pokretanju nove inicijative Odbora regija "Gradovi i regije za integraciju ", a Koen Lenaerts, predsjednik Suda Europske unije, i Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Europske komisije, razmatrali su čime su ugrožena temeljna prava i vrijednosti EU-a.
Plenarnom zasjedanju prethodila je svečanost u čast Paweła Adamowicza , gradonačelnika Gdanjska i člana Odbora Regija od 2011., ubijenog u siječnju ove godine.
Nakon što je od 2015. godine iznio cijeli niz preporuka o svim aspektima Europskog migracijskog programa, Europski odbor regija sada želi posvetiti veću pozornost integraciji – aspektu migracija u kojem ključnu ulogu imaju lokalne i regionalne vlasti – i osigurati platformu u okviru koje regije, gradovi i manje zajednice mogu razmjenjivati svoja iskustva i pozitivne priče. Glavni govornik na pokretanju inicijative bio je povjerenik Europske komisije Avramopoulos , a pridružila mu se Valeria Mancinelli, gradonačelnica Ancone i dobitnica Svjetske nagrade za gradonačelnike za 2018., i Annika Tännström , čelnica švedske regije Västra Götaland.
Izvor: Europski Odbor regija

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content