Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Zamjenik župana Josip Grivec posjetio vojvođanske Hrvate i državni konzulat u Subotici

Datum objave: 8. travnja 2019.

U okviru projekta „Lijepa riječ, igra i prijateljstvo ne poznaju granice“, zamjenik župana Josip Grivec od 3. do 5. travnja boravio je u Subotici u Vojvodini. Projekt zajednički provode Gradska knjižnica Subotica te III. Osnovna škola Čakovec u cilju podrške hrvatskoj nacionalnoj manjini.
U posjetu je sudjelovala i ravnateljica III. OŠ Nataša Hajdinjak, voditelj projekta i knjižničar III. OŠ Dražen Ružić te učiteljice Katarina Pahek Čajić i Dijana Oreški Vidović. Četvero učenika 8.razreda III. OŠ Čakovec također je bilo uključeno u kratkoročnu razmjenu. Smješteni u hrvatskim obiteljima, imali su priliku upoznati život i kulturu u Subotici.
Tijekom posjeta zamjenik Grivec i ostali sudionici posjetili su Hrvatsko nacionalno vijeće, Hrvatsku bunjevačku kuću te Gradsku knjižnicu s hrvatskom čitaonicom gdje je predstavljen život Hrvata u Vojvodini te problemi s kojima se susreću, a ugostio ih je i generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici, Velimir Pleša.
U uredu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini održan je sastanak s Tomislavom Žigmanovim, čelnikom spomenute regionalne stranke koja zastupa interese hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini. Iako malobrojni, vojvođanski Hrvati vrlo su umreženi i aktivni te organiziraju preko 400 aktivnosti godišnje u cilju očuvanja hrvatskog nacionalnog identiteta te njegovanja hrvatskog jezika.
Tijekom svibnja očekuje se uzvratni posjet te sudjelovanje vojvođanskih učenika u natjecanju poticanja čitanja i kreativnosti 'Čitanjem do zvijezda' koje se održava 3. svibnja u suorganizaciji III. OŠ Čakovec.


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content