Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svečanost demokracije učenica i učenika – u Srednjoj školi Čakovec otvorena Smotra iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja, priopćenje

Datum objave: 8. travnja 2019.

U organizaciji III. Osnovne škole i Gospodarske škole, u Srednjoj školi Čakovec održana je 6. međužupanijska/ 8. županijska smotra za osnovne i srednje škole Međimurske i Varaždinske županije iz područja Građanskoga odgoja i obrazovanja – Projekt građanin.
 „Nastojimo odgajati generacije djece i mladih koji će biti odgovorni za svoje postupke te promišljati o budućnosti. Oni možda jesu mladi, no već sada vide probleme i nastoje djelovati, zato smo posebno ponosni na ovu smotru i odaziv naših učenika“, poručila je u ime škola organizatora i domaćina ravnateljica III. Osnovne škole Čakovec, Nataša Hajdinjak.
Predstavljanje projekta pratilo je deveteročlano Povjerenstvo na čelu s predsjednicom Aleksandrom Oreški, učiteljicom u VI. Osnovnoj školi Varaždin. Ove su godine učenici i njihovi mentori uočili i istraživali ukupno 21 projektnu temu u lokalnoj zajednici. Na Smotru je prijavljeno 8 projekata u kategoriji razredne nastave i 9 projekata predmetne nastave osnovnih škola, dok su među srednjim školama prijavljena 4 projekta. Od ukupnog broja projekata, čak 17 ih je bilo iz osnovnih i srednjih škola Međimurske županije, dok su ostali iz škola Varaždinske županije.
Svojim su dolaskom podršku smotri dali su predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje, viši savjetnici za nacionalne programe Nevenka Lončarić - Jelačić i Tomislav Ogrinšak te viša savjetnica za stručne suradnike Senka Soldat. Viši savjetnik za nacionalne programe Tomislav Ogrinšak pohvalio je učeničke portfolije te zaključio da su kvalitetno odabrane teme koje se kreću od financijske pismenosti, preko poduzetništva i očuvanja baštine do odnosa prema životinjama. „Želim vam čestitati, jer ova smotra je jedna od najvećih županijskih smotra iz projekata Građanskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj“, poručio je.
Tradiciju svečanog otvaranja smotre nastavio je župan Matija Posavec. „Građanski odgoj i obrazovanje, iako nije usko vezan uz nastavni program, učenicama i učenicima daje širinu i kreativnost te šansu da se pokažu kao stupovi društva, kao naša budućnost koja vodi računa o zajednici i na mladenački način pokušava riješiti probleme. Transformativni i participativni pristup budućnost je hrvatskog obrazovanja. Drago mi je da Međimurje prednjači i u svijesti promicanja građanskog odgoja, što organizacija ovakve smotre i dokazuje.“
U kulturno-umjetničkom programu nastupili su: zbor Srednje škole Čakovec, solisti Josip Mikulan i Natali Vurušić, učenica Gospodarske škole Čakovec Ema Rošanić, plesačice Srednje škole Čakovec te folklorna skupina III. OŠ Čakovec. Prisutne su kroz program svečanosti vodili učenici triju škola - Martin Podobnik, Stjepan Kirić i Katja Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content