Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimursko obrazovanje u samom vrhu – župan Posavec primio najbolje učenike na Državnom natjecanju strukovnih škola WorldSkills Croatia

Datum objave: 5. travnja 2019.

U Zagrebu je od 26. do 28. ožujka na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia šestotinjak najboljih učenika odmjerilo snage u više od 40 disciplina. Među njima, vrlo su uspješni bili učenici međimurskih srednjih škola, koji su se kući vratili s medaljama zlatnog, srebrnog i brončanog sjaja. Najbolji iz cijele Hrvatske u disciplini arhitektonska tehnologija je Mihael Novak, učenik Graditeljske škole Čakovec. Martina Ignac i Jovanka Balog branile su boje Srednje škole Čakovec na Smotri učenika s teškoćama u razvoju te osvojile prvo mjesto i nagradu Faust Vrančić. Biserka Ignac i Marko Oršoš iz Gospodarske škole Čakovec zlatnu medalju osvojili su u kategoriji pomoćni cvjećar. Ekonomska i trgovačka škola Čakovec državne prvake ima u dvije kategorije - Rafael Škvorc, Dajana Posavec i Barbara Pleh najbolji su u kategoriji poduzetništva, a Sven Kraljić, David Kolarić i Paula Grabar nisu imali premca na Smotri i sajmu vježbeničkih tvrtki. No predstavnici još jedne međimurske škole izvrsni su u poduzetništvu - Kristian Kolar, Neven Ovčar i Tena Treska iz Srednje škole Prelog viceprvaci su Hrvatske u toj kategoriji. Viceprvakinja je i učenica Gospodarske škole Čakovec Dorotea Herman koja je bila izvrsna u kategoriji cvjećarstva. Treće mjesto i brončanu medalju u disciplini multimedija osvojio je Marko Kiš iz Graditeljske škole Čakovec. Emanuel Fileš iz Gospodarske škole Čakovec osvojio je treće mjesto u kategoriji vožnja motornog vozila, dok je Bruno Horvat iz Tehničke škole Čakovec osvojio treće mjesto u kategoriji izrade programskih rješenja. Mihael Mezga, učenik Tehničke škole Čakovec, osvojio je brončanu medalju u kategoriji strojarske tehnologije, a isti plasman ali u kategoriji dizajna obuće i kožne galanterije postigle su učenice Gospodarske škole Čakovec, Nikolina Košir i Katja Gegorinčić. Magdalena Žižek iz Srednje škole Čakovec osvojila je treće mjesto u kategoriji fizioterapija.
Sveukupno 5 zlatnih, 2 srebrne te 6 brončanih medalja s Državnog natjecanja WorldSkills dokaz je kvalitete rada strukovnih škola Međimurske županije, predanosti i perspektivnosti učenika te stručnosti i dobre volje mentora koji su ih mjesecima pripremali. Oni su Bojan Zvonar, Andrijana Vršić, Andreja Kalšan, Karmela Radošević, Marija Lisjak, Stjepan Novak, Tatjana Vadas, Ivan Čondor, Evelin Horvat, Mirela Petković, Krešimir Kočiš, Perica Hajdarović i Nikolina Zaplatić-Degač.
Župan Međimurske županije Matija Posavec na svečanom prijemu nagrađenih u Velikoj vijećnici uputio je čestitke učenicima, mentorima i ravnateljima koji su sudjelovali u natjecanju: „Ove nagrade sjajna su vijesti za Međimurje i međimursko obrazovanje te sam iznimno ponosan što naša mala županija ima toliko državnih prvaka. Imamo puno učenika i učenica koji su najbolji u Hrvatskoj i to je uspjeh koji bi htio svatko, a mi se njime možemo ponositi. Dokaz je to kvalitetnog rada koji se provodi u međimurskim osnovnim i srednjim školama te dokaz da se isplati ulagati u obrazovanje. Ako je samo djelić naših brojnih projekata u obrazovanju, od besplatnih udžbenika, prijevoza, stipendija, pridonio rezultatima kojima se danas ponosimo, tada doista možemo reći da smo napravili puno.“ Naglasio je da naše škole imaju niz drugih priznanja, osvajača nagrada, državnih prvaka te se gotovo svaka naša škola može pohvaliti odličnim rezultatima te je to primjer kako obrazovanje mora funkcionirati.
Prijemu su nazočili i ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković-Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregor, ravnatelj Gospodarske škole Čakovec Renato Vinko, ravnatelj Tehničke škole Čakovec  Dražen Blažeka, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec  Zvonko Ladić. Privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Blaženka Novak pohvalila je međimurske škole, odnosno profesore koji su bili dio državnih povjerenstava natjecanja i koji su sudjelovali u samoj organizaciji. Ravnatelji su se složili da treba pohvaliti svakog učenika koji se plasirao na državno natjecanje, ali i sve mentore koji ulažu svoje vrijeme, znanje i trud u učenike. Međimursko obrazovanje je u samom vrhu te slobodno možemo reći da nam je školstvo postalo brend po kojemu smo prepoznatljivi. Školujemo učenike za tržište rada, a sigurni smo da uspjeh učenika prate i međimurski gospodarstvenici, poručili su ravnatelji te dodali da svega toga ne bi bilo bez potpore Međimurske županije.

 
homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content