Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Plavi baloni letjeli u znak podrške osobama s poremećajem iz spektra autizma

Datum objave: 2. travnja 2019.

Autizam je biološki razvojni poremećaj mozga koji se javlja u ranom djetinjstvu. Riječ je o stanju koje traje cijeli život, no pravovremenim prepoznavanjem simptoma i reagiranjem može se postići velik napredak. Mnogo je za djecu s poremećajem iz spektra autizma i njihove obitelji učinila Udruga za autizam „Pogled“. Baš kao i danas, na Svjetski dan svjesnosti o autizmu, kada je puštanjem plavih balona s Trga Republike u Čakovcu poslana snažna poruka podrške svima koji vode tešku bitku. 
Mirna Jambrović, članica Izvršnog odbora Udruge Pogled naglašava kako već godinama poručuju isto – nedostatak sustavnog rješenja države. Na području Međimurske županije, pa i mnogo šire djeluje udruga koja svojim članovima nudi vježbe, radionice i terapije čime se postiže poboljšana motorička kontrola, ponašanje te govorne i kognitivne vještine, a njihovim roditeljima pruža psihološku podršku. Većina tih terapija je besplatna. U Hrvatskoj još uvijek nema organizirane dijagnostičke službe za autizam, a lutajući za dijagnozom roditelji nepotrebno troše vrijeme i novac. Potpora lokalne i regionalne samouprave je snažna, naglašava Mirna, no potreban je angažman resornih ministarstava.
Na promotivnom štandu volonteri i članovi su prodavali ukrase i uporabne predmete koji su produkt kreativnih radionica. Sav prihod utrošit će se za aktivnosti udruge i potrebne terapije njenih članova. Akciji su se ispred Međimurske županije pridružili predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenica župana Sandra Herman i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač, a najvažniji trenutak bio je onaj kada su učenici 3. Osnovne škole Čakovec u zrak pustili plave balone, za njihovog prijatelja Luku koji je danas proslavio rođendan, te sve osobe s poremećajem iz spektra autizma.


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content