Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

5. županijska smotra zborova osnovnih i srednjih škola okupila rekordan broj sudionika

Datum objave: 29. ožujka 2019.

Više od 800 sudionika pokazalo je svoja pjevačka umijeća na 5. županijskoj smotri pjevačkih zborova osnovnih i srednjih škola Međimurske županije, najvećem i najbrojnijem natjecanju u Međimurju. Izvedbom tradicijskih, klasičnih i popularnih napjeva čak 22 zbora iz 17 međimurskih osnovnih škola oduševila su ispunjenu dvoranu Centra za kulturu.
Rekordan broj učenika dokaz je da kvaliteta smotre raste iz godine u godinu na što se osvrnula  voditeljica Županijskog aktiva Klaudija Vidović prisjetivši se prve smotre 2015. godine kada je bilo prijavljeno samo 9 zborova: „Ova smotra postoji zbog vas učenika, da svima nama, ali i jedni drugima pokažete koliko napredujete i postajete sve bolji i kvalitetniji zborski pjevači. Iz godine u godinu vidljiv je sve veći trud i angažiranost učenika, profesora, škola i svih koji ulažu u zborsko pjevanje. Smotra je za nas glazbenjake najljepši glazbeni događaj u školskoj godini te nam svima želim da uživamo u glazbi i igrama s notama i tonovima.“
Ovogodišnji domaćin i organizator smotre, uz Međimursku županiju bila je Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića iz Svetog Juraja na Bregu čiji je ravnatelj Mladen Beuk poželio okupljenima dobrodošlicu i istaknuo kako ni jedna škola ne bi bila potpuna bez rada glazbenih pedagoga koji neumorno, tijekom školske godine pokazuju kreativnost i trud kroz organizaciju brojnih događanja. Smotru je otvorila privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Blaženka Novak koja je poručila učenicima da su svi uspješni međimurski glazbenici početke imali upravo u osnovnoj školi, često u školskim zborovima te neka im to bude inspiracija da ustraju u nadogradnji svojeg znanja. „Obrazovanje je sreća i radost stjecanja novih znanja, vještina i iskustava, a to donosi i ova smotra. Uz glazbu se učite mnogim vrijednostima i ona vam zasigurno može oplemeniti život. Upravo glazba najbolje predstavlja Međimurje, što dokazuje i međimurska popevka koja se nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne baštine i kroz koju čuvamo našu bogatu tradiciju.“, rekla je pročelnica Novak. Svečani program smotre upotpunio je Zbor učiteljica OŠ I.G. Kovačića pod ravnanjem profesorice Jelene Grubić, a program vodio je Matko Buvač.
Službeni natjecateljski dio odvio se u dvije kategorije, kategoriji dječjeg zbora mlađeg uzrasta osnovnih škola i kategoriji dječjeg zbora starijeg uzrasta osnovnih škola. Na ovogodišnjoj smotri izostali su nastupi srednjih škola, a natjecali su se zborovi iz Osnovne škole Prelog, Osnovne škole Štrigova, Osnovne škole Šenkovec, I. osnovne škole Čakovec, Osnovne škole Nedelišće i Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu. Prosudbeno povjerenstvo koje čine profesori Dada Ruža, Tomislav Cvrtila i Branimir Magdalenić predložit će najbolje zborove koji će Međimursku županiju predstavljati na 62. glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu početkom svibnja.
U revijalnom dijelu natjecanja nastupili su pjevački zborovi Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, II. osnovne škole Čakovec, Umjetničke škole Miroslav Magdalenić Čakovec, Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba, Osnovne škole I.G. Kovačića Sveti Juraj na Bregu, Osnovne škole Petar Zrinski Šenkovec, Osnovne škole dr. Vinka Žganca Vratišinec, Osnovne škole Ivanovec, Osnovne škole Hodošan, Osnovne škole Donji Kraljevec, Osnovne škole Sveti Martin na Muri, Osnovne škole dr. Ivana Novaka Macinec i III. osnovne škole Čakovec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content