Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nj.E. Boro Vučinić :“Ovdje se ima što vidjeti i ovdje se može mnogo toga naučiti!“

Datum objave: 27. ožujka 2019.

Veleposlanik Republike Crne Gore u Republici Hrvatskoj Nj.E. Boro Vučinić posjetio je Međimursku županiju gdje se susreo s predstavnicima institucija i čelništvom Međimurske županije. Tema sastanka bila je prvenstveno razmjena iskustava na europskim i drugim međunarodnim projektima, s naglaskom na iskustva Međimurske županije, a predstavljeni su i gospodarski,  turistički te kulturni potencijali.
Veleposlanika Crne Gore primio je župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem, predsjednikom Skupštine Međimurske županije Mladenom Novakom, pročelnikom UO za gospodarske djelatnosti Darkom Radanovićem, pročelnicom UO za poslove župana Vesnom Halugom i članom Uprave Hrvatskih autocesta Stjepanom Baranašićem.
Uz veleposlanika ispred Veleposlanstva Crne Gore u Zagrebu nazočila je i Tonja  Madunović, suradnica u ambasadi Crne Gore.
Župan Posavec izrazio je zadovoljstvo posjetom crnogorskog veleposlanika koji je, budući da je bio i ministar obrane  Republike Crne Gore, obišao izložbu „Domorodci! Međimurci! Suženjstvu je našem kraj!“ u postavu Muzeja Međimurja Čakovec gdje su ga dočekale ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan i kustosica izložbe Ana Šestak te uz izložbu predstavile djelatnost Muzeja i tijek obnove Staroga grada kao najveće investicije Međimurja u kulturu posljednjih desetljeća koja je financirana europskim sredstvima.
Veleposlanik se sastao i sa ravnateljicom Javne ustanove za razvoj Međimurske županije Sandrom Polanec Marinović i direktorom Tehnološko-informacijskog centra Ivanom Plačkom koji su prenijeli iskustva Međimurske županije u korištenju pretpristupnih i drugih raspoloživih EU fondova.
Drago mi je što je glavna tema današnjeg sastanka iskustvo korištenja sredstava i uspješno provođenje projekta financiranih iz europskih i drugih fondova. Lijepo je čuti da smo primjer dobre prakse i uzor drugima u pripremi i provedbi projekata. Razgovarali smo i o unapređenju i  jačanju gospodarskih odnosa, no nastojali smo Veleposlanika upoznati i s kulturnim i turističkim potencijalima naše Županije.“, rekao je župan Posavec te posebno naglasio kako Republika Hrvatska sljedeće godine predsjeda Europskom unijom te je uvjeren da će i Crna Gora upravo u tom razdoblju učiniti puno na svome europskom putu, u čemu može računati na znanja i iskustva Međimurske županije.
Veleposlanik Crne Gore u Republici Hrvatskoj Nj.E. Boro Vučinić zahvalio je na zanimljivom programu i ugodnoj dobrodošlici koja ga je dočekala u Međimurskoj županiji te je poručio kako se na sastanku razgovaralo o različitim aspektima potencijalne buduće suradnje, što prije svega uključuje razmjenu iskustava u korištenju europskih fondova, ali i  gospodarsku te kulturnu suradnju. „Mnogo je razloga zbog kojih trebamo biti što povezaniji i što više surađivati jer su nam i ciljevi zajednički. Ova suradnja mogla bi biti jedan dio ukupnog posla ka već definiranim, s naše strane strateškim, a s vaše ostvarenim ciljevima, a to je članstvo u Europskoj uniji. Hrvatska i Crna Gora članice su NATO saveza, a mi želimo što brže postati članicom Europske unije te mi se čini da kroz zajedničku suradnju možemo pokazati da se na prostoru jugoistočne Europe možemo kvalitetno povezati. “, istaknuo je veleposlanik Vučinić i dodao da ocjena koju Međimurska županija nosi kao jedna od najuspješnijih regija nije bez razloga te da Crna Gora može od Međimuraca mnogo naučiti o pripremi za europske fondove, izgradnji komunalne infrastrukture, upravljanju otpadom, očuvanju kulturne baštine i mnogim drugim područjima. Suradnja Međimurja i Crne Gore zasigurno će se nastaviti kroz povezivanje gospodarstvenika na sajmovima jer obje regije stavljaju naglasak na poljoprivredu, vino i vinarstvo, povezivanje kulturnih institucija, turističkih sadržaja i razmjenu iskustava oko europskih fondova.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content