Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Otvoren studentski restoran za više od 1500 studenata Međimurskog veleučilišta i Učiteljskog fakulteta u Čakovcu

Datum objave: 26. ožujka 2019.

Međimurska županija trenutno se nalazi u povijesnom investicijskom zamahu u obrazovanju, vrijednom više od 260 milijuna kuna. Kontinuirano provodi energetsku obnovu osnovnih i srednjih škola, uvodi jednosmjensku nastavu, financira besplatni prijevoz, sufinancira učeničke kredite, isplaćuje stipendije, provode se europski projekti, radi se na povezivanju gospodarstva s obrazovanjem . U tijeku je obnova 20 osnovnih škola i 5 srednjih škola te su izgrađene 4 športske dvorane kako bi se podigli standardi nastave. Nadalje, osnovan je Centar izvrsnosti iz informatike, Centar održivog razvoja, Tehnološko inovacijski centar, Regionalni Centar kompetentnosti u sektoru strojarstva te je pokrenuta inicijativa za budući Centar izvrsnosti u ugostiteljstvu i turizmu, a unazad godinu dana otvoren je i prvi Studentski dom koji je centar života za oko 1000 studenata Međimurskog veleučilišta, ali i drugih obrazovnih institucija.
U 3 godine provođenja projekta, Međimursko veleučilište uspješno je završilo projekt „Uključivo studiranje“ u okviru operativnog programa „Konkurentnosti i kohezija“ vrijednosti 8.992.075,00 kuna. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj dodijeljeno je 8.661.180,00 kuna. Revitalizirana je zgrada 22G starog vojnog kompleksa koji je prenamijenjen u Studentski dom površine 1000m², kapaciteta 27 soba s 39 kreveta, dodatnim sadržajima za studente, a prilagođen i za osobe s invaliditetom. Namijenjen je studentima s prebivalištem izvan Županije i studentima slabijeg imovinskog statusa.
U okviru prvog Studentskog doma u Čakovcu jedan od popratnih sadržaja je i dugo očekivani studentski restoran s kafićem koji je upravo danas otvoren. Putem javnog natječaja dan je u dugoročni zakup Studentskom centru Varaždin čime je i dugoročno riješeno pitanje studentske prehrane u Čakovcu. „Davanjem restorana i kafića u zakup ispunjeni su i stavljeni u funkciju svi indikatori projekta Uključivo studiranje te se time studentima znatno poboljšao studentski standard jer im je uz smještaj osigurana i studentska prehrana. Korisnici prehrane uz subvenciju su svi redoviti studenti MEV-a i UF Čakovec kao i svi studenti koji posjeduju X-icu kao redoviti studenti“, rekla je dekanica MEV-a Nevenka Breslauer.
Predstavnik stanara Studentskog doma Dario Barišić istaknuo je kako će studentski kafić i menza biti mjesto mnogih druženja te da uz niz sadržaja koje imaju u Studentskom domu, te kako je otvaranje restorana dodana vrijednost koju su svi s nestrpljenjem čekali. Upravo je Dario uz kolegu i predstavnika Studentskog zbora Luku Flegara imao čast otvoriti studentski restoran. Ravnatelj Studentskog centra Varaždin Nenad Milijaš poručio je da je otvorenjem restorana zaokružena jedna cjelina koja omogućuje studentima kvalitetan studentski život jer bez popratnih sadržaja poput smještaja i prehrane nema kvalitetnih studenata. Otvorenju su prisustvovali saborska zastupnica Bernarda Topolko, privremena pročelnica UO za obrazovanje, kulturu i sport Blaženka Novak, pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač, profesor Branimir Magdalenić s Učiteljskog fakulteta, Odsjek u Čakovcu.
Župan Međimurske županije Matija Posavec, rekao je kako je prostor bivše vojarne obrazovno središte Međimurske županije te mjesto gdje studenti imaju sve što im je potrebno za uspješno studiranje. „Prije nepunih godinu dana otvorili smo Studentski dom koji je sagrađen prema najvišim standardima, koji ima implementarni sustav „pametnih soba“, besplatni internetski pristup, skriptarnicu, praonicu rublja, sobu za sport, knjižnicu, čitaonicu opremljenu računalima, a danas smo završili realizaciju još jednog europskog projekta. Otvaramo studentski kafić i restoran koji će svakodnevno koristiti više od 1000 studenata Međimurskog veleučilišta i više od 500-tinjak studenata Učiteljskog fakulteta te smo studentski standard podigli na višu razinu.“ Istaknuo je kako mu je drago što je ovaj projekt realiziran uz pomoć europskih sredstava, a u kompleksu vojarne biti će obnovljena još jedna zgrada u kojoj će biti smješten laboratorij za znanstvena istraživanja u okviru Međimurskog veleučilišta. „Jačamo ne samo Veleučilište već i cijeli centar znanja na području bivše vojarne.“, zaključio je župan Posavec.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja podmiruje 50% obračunske cijene prehrane i drugih prehrambenih proizvoda koji nisu sastavnice meni obroka, a radno vrijeme studentskog restorana bit će radnim danom od 8:00 do 21:00, a subotom i nedjeljom od 11:00 do 19:00 sati.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content