Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održan seminar „Diskriminacija u području rada i zapošljavanja“ - javnost često ne prepoznaje diskriminaciju

Datum objave: 25. ožujka 2019.

U okviru provedbe aktivnosti iz Akcijskog plana za provedbu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije 2017.-2019. godine te Programa provedbe Strategije borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj 2014. -2020. godine, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske u suradnji s Međimurskom županijom održao je u ponedjeljak, 25. ožujka 2019. godine seminar na temu „Diskriminacija u području rada i zapošljavanja“.
Potrebna dodatna edukacija s područja suzbijanja diskriminacije na tržištu rada
Dosadašnja istraživanja pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i pučke pravobraniteljice pokazuju da postoji visok stupanj diskriminacije u društvu, kako je rekla izv.prof.dr.sc. Snježana Vasiljević, profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu koja je prisutne informirala o nedostacima pravnog okvira u praksi: „Nužno je osvijestiti potrebu dodatne edukacije s područja suzbijanja diskriminacije na tržištu rada, a pri tome je važna uloga akademske zajednice da obrazuje nove kadrove i osvještava javnost koja često ne prepoznaje diskriminaciju kao takvu.“
Kroz teme seminara obuhvaćeno je nekoliko mjera iz spomenutog Akcijskog plana i Strategije, gdje je Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina nositelj provedbe mjera, a kao sunositelji određeni su Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska obrtnička komora te udruge sindikata više razine i socijalni partneri. Seminaru su prisustvovali i predstavnici poslodavaca, radnički predstavnici, odnosno povjerenici za zaštitu dostojanstva radnika i članovi radničkih vijeća. Savjetnica u Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske Nataša Bokun Hitrec poručila je da je ova edukacija početak ciklusa seminara kojima će nastojati osvijestiti javnost o problemima diskriminacije te promicati jednake mogućnosti na području rada i zapošljavanja.
Najčešći oblici diskriminacije još uvijek su dobna, spolna i etnička diskriminacija
Sudionike seminara pozdravio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je istaknuo da je Međimurje jedna od najtolerantnijih  i najhumanijih sredina što dokazuju brojni pokazatelji. „Uvijek je dobro razgovarati, prevenirati i konzultirati se s dionicima procesa u radu i zapošljavanju, što i činimo ovom edukacijom. Okupljanje predstavnika poduzetnika, gospodarskih komora, sindikata i svih uključenih aktera dobro je i za donošenje zaključaka o kojima će se raspravljati kroz Gospodarsko-socijalno vijeće koje je u Međimurju vrlo aktivno.“, dodao je župan Posavec.
O konkretnoj situaciji i stanju na terenu u Hrvatskoj govorila je sutkinja Županijskog suda u Zagrebu mr.sc. Iris Gović Penić koja je prikazala odluke u kojima su radnici uspjeli dokazati da je u pozadini njihovog neizbora na neko radno mjesto bila prisutna neka vrsta diskriminacije: „Sve više je sporova koji se tiču diskriminacije te je postotak takvih sporova u proteklih 20 godina znatno povećan. Osobe koje ulaze u diskriminacijski spor nažalost još uvijek moraju računati da postoji velika vjerojatnost da izgube spor, no u običnim radnim sporovima omjer uspjeha radnika se kreće oko 85%, dok u diskriminacijskim sporovima 50% sporova završava u korist radnika.“ U sudskoj praksi povećava se i broj sporova u kojima se traži zaštita od diskriminacije prilikom zapošljavanja, a sudionici seminara složili su se kako su još uvijek najčešće vrste diskriminacija spolna, dobna i diskriminacija temeljem nacionalne pripadnosti, no da kao članica Europske unije moramo težiti tolerantnijem društvu, kako na radnom mjestu, tako i izvan njega kroz informiranje o europskim pravnim normama i nacionalnom pravnom okviru.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content