Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Prof.dr.sc. Ivica Puljak održao predavanje „Budućnost svemira i ljudskog roda“

Datum objave: 4. ožujka 2019.

U okviru projekta Centar izvrsnosti iz informatike, koji podupire Međimurska županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Udruga Mladi Informatičari iz Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK) organizirali su predavanje prof.dr.sc. Ivice PuljakaBudućnost svemira i ljudskog roda“ za koje je dvorana Tehnološko Inovacijskog Centra (TIC) u Čakovcu bila premala.
Predavanjem se želi ukazati na važnost ulaganja u obrazovanje djece i mladih u STEM područje, a ujedno i popularizirati nas u razvoju djece na polju računalnog, tj. algoritamskog razmišljanja. Svijet je ušao u 4. Industrijsku revoluciju te smo odgovorni da našoj djeci pružimo najkvalitetnija znanja kako bismo bili konkurentni u poslovima 21. stoljeća, a oni su vezani uz nove tehnologije, umjetnu inteligenciju i upravo zato smo organizirali ovo predavanje“, rekao je Dejan Drabić, predsjednik MIS-a.
Predavanje koje je izazvalo najviše pozornosti u proteklo vrijeme, potvrđuje da Međimurska županija najviše ulaže u obrazovanje. „Hvala gospodinu Drabiću na organizaciji ovakvog predavanja, ovo je veliki dan za Međimursku županiju jer imati čovjeka koji predstavlja onu bolju, znanstvenu Hrvatsku koja teži 21. stoljeću je velika čast, a prepuna dvorana TIC-a upravo to i dokazuje. Prema dosadašnjim mjerilima, Međimurska županija najviše ulaže u obrazovanje, što se vidi u količini sredstava koje se daje iz proračuna u odnosu na druge županije u Hrvatskoj. Obnavljamo osnovne, srednje škole, imamo Centar izvrsnosti iz informatike, radimo na Metalskoj jezgri - prvi znanstveno istraživački centar, gradimo Centar održivog razvoja, naša Tehnička škola pretvara se u regionalni Centar kompetentnosti i mnogim drugima projektima trudimo se da našim mladim ljudima pružimo ono najbolje, a današnje predavanje je upravo uvod za sve buduće projekte i predavanja kojima težimo i kojih će biti sve više.“, naglasio je međimurski župan Matija Posavec.
Kakvu budućnost želimo, kako se najbolje suočiti i na koji način s umjetnom inteligencijom, što nas očekuje u obrazovanju, superinteligencija, predviđanja, STEM revolucija koja se provodi u Međimurskoj županiji, naši počeci, budućnost svemira, našeg ljudskog roda, sve su to teme kroz koje se prolazilo, a brojnim prisutnima ponuđeni su odgovori, otvorena je diskusija te prostor za kritičko razmišljanje. Budućnost je već ovdje, samo još nije ravnomjerno raspoređena, riječi su Williama Gibsona. A zaključak prof.dr.sc. Ivice Puljaka nakon više od 120 minuta predavanja jest „Budućnost je ovdje, ali nemojmo samo sudjelovati već je stvarajmo, kritički razmišljajmo jer ono što nije u tehnologiji bilo normalno prije 10-ak godina, danas nam je normalno. Umjetna inteligencija biti će najveći izazov našeg vremena, ona će stvoriti više radnih mjesta, stvorit će javnu inteligenciju, a temelji dobrog svijeta zasnovani su na znanju i inteligenciji. Svijet postaje sve brži i brži, a na nama je da ga pratimo i svojim znanjem pridonesemo ljudskom razvoju u budućnosti.“

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content