Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Najbolje iz Međimurja predstavljeno u Lisinskom

Datum objave: 4. ožujka 2019.

U nedjelju, 3. ožujka 2019. u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu zahvaljujući projektu „Kajkavci u Lisinskom“ spojene su kultura, tradicija i turizam, tradicionalna glazba i gastronomija. Svoje je posebnosti predstavilo pet županija središnje i sjeverozapadne Hrvatske: Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Varaždinska i Zagrebačka županija. Projekt je u suradnji s gradom Zagrebom i navedenim županijama prije tri godine pokrenuo Radio Kaj, a odjeci su iz godine u godinu sve veći.
Međimurska županija i ove je godine predstavila svoju bogatu tradiciju, kulturu, turističku ponudu i enogastronomiju. U predvorju Velike dvorane upriličeno je izložbeno-promotivno predstavljanje kulturnog stvaralaštva, tradicijskih vrijednosti, manifestacija, turističkih potencijala i proizvoda. Čuvari tradicije iz Orehovice, članovi KUD-a Fijolica s posebnim su ponosom zapjevali međimursku popevku koja je krajem prošle godine upisana na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva. Ujedno su predstavili svoju fašničku povorku, a svojim su nastupom pokupili simpatije publike. Općina Orehovica predstavila je najvažniju manifestaciju „Orehijadu“, dok je općina Goričan uz svoje posebnosti promovirala i „Goričansku republiku“. Centar dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu okuplja proizvođače ekoloških i biodinamičkih proizvoda te je kao posebnost Međimurja prezentiran u Lisinskom. Brojni posjetitelji zaustavili su se kod štanda učenika Srednje škole Prelog gdje su se dijelili specijaliteti od krumpira. „Vidovski zlatari“ iz Donjeg Vidovca prezentirali su tradiciju ispiranja zlata, a gostima je posebno interesantan bio parfem „Gold“ u kojemu blistaju listići od 24-karatnog zlata. Pivoljupci su u neposrednoj blizini mogli kušati „Črni golf“, tamno pivo koje se dugi niz godina proizvodi u hotelu „Golf“ u Donjem Vidovcu. U Međimurju se itekako cijeni ljepota, ali i rad vrijednih ruku. Spoj navedenog je svetomarska čipka, čipka na batiće koja se ovom prilikom mogla razgledati. Nije nedostajalo ni tradicionalnih međimurskih kolača za što su se pobrinule članice KUD-a „Fijolica“ i Udruge žena „Brest“ iz Podbresta koje su izložile i svoje rukotvorine od oraha i komušine. Događaj su uveličali i članovi Zrinske garde Čakovec.
Sudionici su predstavili svoje bogato kulturno stvaralaštvo, promovirali tradicijske vrijednosti, predstavili počasne postrojbe, istaknuti turistički potencijal i posebnosti svoje županije. Štandove su obišli zamjenici međimurskog župana, Sandra Herman i Josip Grivec, a da sve bude u najboljem redu brinuli su se djelatnici Turističke zajednice Međimurske županije.
U 19 sati u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog započela je posebna glazbena večer kajkavskih pjesama. Prije samog koncerta brojnu su publiku pozdravili gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, direktor Radija Kaj Drago Gradečak, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i župan Varaždinske županije Radimir Čačić
U svom je obraćanju međimurski župan Matija Posavec istaknuo kako projekt „Kajkavci u Lisinskom“ šalje snažnu poruku zajedništva. „Čuvaju se i promiču vrijednosti ljudi koji su prije svega radišni, pošteni i odani svom rodnom kraju i tradicionalnim vrijednostima.“ Predstavio je Međimurje kao europsku destinaciju izvrsnosti i kraj iz kojeg je proizašla popevka, koja je sada, zahvaljujući UNESCO-ovoj oznaci poznata u cijelome svijetu.
Među renomiranim kajkavskim izvođačima, nastupili su članovi Tamburaškog sastava KUD-a Belica, Karlo Čeh te Mirko Švenda Žiga.


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content