Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dan civilne zaštite u Međimurskoj županiji obilježen svečanom sjednicom

Datum objave: 1. ožujka 2019.

Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske obilježava se 1. ožujka. U Velikoj vijećnici tim povodom održana je svečana sjednica Stožera civilne zašite Međimurske županije kojoj su uz članove Stožera i ostale dionike u sustavu civilne zaštite nazočili i gosti iz Direkcije za zaštitu od katastrofa Republike Mađarske te Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije. Međimurska županija Stožer civilne zaštite osnovala je kao savjetodavno tijelo župana u slučaju nastanka velike nesreće ili katastrofe, a njegovi su članovi predstavnici javnih osoba koji su temeljem svoje redovite djelatnosti dužni reagirati u slučaju nastanka kriznih situacija.
Ladislav Söke, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec naglasio je kako su se početkom 2019. godine dogodile određene izmjene u ustroju. Državna uprava za zaštitu i spašavanje pridružena je Ministarstvu unutarnjih poslova koje je tako preuzelo poslove iz djelokruga civilne zaštite i sustava 112, dok poslovi vatrogastva spadaju u nadležnost Hrvatske vatrogasne zajednice. Izrazio je zadovoljstvo jer je protekla godina bila jedna od mirnijih, bez većih nesreća ili ugroza, te dodao kako su se članovi Stožera bavili planiranim aktivnostima. Jedinice lokalne samouprave donijele su procjenu rizika od velikih nesreća za svoje područje, dok je Međimurska županije izradi Procjene pristupila krajem 2018. godine.
Međunarodni i nacionalni dan civilne zaštite svim aktivnim sudionicima tog sustava, kao i građanima, čestitao je međimurski župan Matija Posavec. „Dobra, pravovremena i kvalitetna organizacija pola je obavljenog posla. Na sustav civilne zaštite možemo gledati kao na vid preventivnog djelovanja i svaka kuna uložena u preventivu od iznimne je važnosti. Želim zahvaliti svima vama koji ste bili dobro organizirani tijekom protekle godine, no hvala i prirodi što nas je poštedjela nepogoda. Nužno je ulagati u infrastrukturu jer na taj način umanjujemo opasnost od većih posljedica. Posebno ću pohvaliti naše vatrogasce te naglasiti da je svako ulaganje u opremu ili vozila dobrovoljnih vatrogasnih društava  generalno ulaganje u civilnu zaštitu. Svima želim mirnu 2019. godinu“, zaključio je župan.
Čestitkama se pridružio i zamjenik župana Josip Grivec, ujedno načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije. „Drago mi je što smo se okupili u ovolikom broju. To je dokaz da itekako shvaćamo važnost civilne zaštite koja je temelj sigurnosti, a sigurnost građana je svima nama na prvome mjestu. Želim čestitati na spremnosti i reći veliko hvala svim dionicima sustava civilne zaštite. Hvala što darujete entuzijazam, slobodno vrijeme, znanje i iskustvo za dobrobit svih Međimurki i Međimuraca, kojima je to poruka da se u svome kraju mogu osjećati sigurno.“
Svečanost su svojim nastupom uveličali učenici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, škole koja aktivno surađuje s Gradskim društvom Crvenog križa Čakovec te sa svojim predstavnicima sudjeluje na natjecanjima iz prve pomoći.


 
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content