Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Sve osnovne škole Međimurske županije uključene u Trening životnih vještina - program primarne prevencije ovisničkih i drugih rizičnih ponašanja u mladih

Datum objave: 26. veljače 2019.

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije i Školskih preventivnih programa u  Osnovnoj školi Belica održan je 21.2.2019.  stručni skup u okviru provođenja programa primarne prevencije „Trening životnih vještina“. Stručni skup bio je namijenjen učiteljima i stručnim suradnicima uključenim u provođenje Treninga životnih vještina, s ciljem osnaživanja i jačanja kompetencija provoditelja programa.
Trening životnih vještina je program primarne prevencije rizičnih ponašanja (pijenja alkohola, pušenja, zlouporabe droga te nasilničkog ponašanja u mladih), koji se temelji na uvježbavanju vještina koje su važne za razvoj pozitivnih ponašanja kao važnih zaštitnih čimbenika u razvoju mlade osobe. Daje informacije o štetnosti svih rizičnih ponašanja, posebno ovisničkih, ali najvećim dijelom se bavi razvojem samopouzdanja, komunikacijskih vještina, pravilnog zauzimanja za sebe, razvijajući vještinu donošenja odluka,  rješavanja sukoba.
Već treću godinu Trening životnih vještina provodi se u svim međimurskim osnovnim školama u četvrtim, petim i šestim razredima. Njime je obuhvaćeno oko 3500 učenika te 230 učitelja i stručnih suradnika.
Sudionike stručnog skupa je u uvodnom dijelu pozdravila zamjenica župana   i predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije Sandra Herman, univ.oec.spec., koja je istaknula važnost provođenja kvalitetnih preventivnih programa za što je nužna dobra suradnja svih sektora uključenih u njihovo provođenje, a posebno školskog i zdravstvenog. Također je istaknula da će Međimurska županija  i dalje nastaviti stimulirati i pomagati provođenje Treninga životnih vještina kao jednog od dokazano najučinkovitijih programa primarne prevencije.
Skupu se obratila i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal, dr. med. te  naglasila važnost kontinuiranog i sustavnog pristupa provođenju preventivnih programa, čiji su pokazatelji mjerljivi i s očekivanim dobrim ishodom.
I ovaj put je provoditeljima Treninga životnih vještina omogućena interaktivna edukacija od strane vrsnih stručnjaka iz područja psihologije. Prof. dr. sc. Majda Rijavec, psihologinja, redovita profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu održala je predavanje pod naslovom „Važnost pozitivnih emocija“, a mr. sc. Tatjana Žižek, prof. psihologije iz Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec govorila je na temu „Stres kod učitelja“.
Kroz stručni skup sve je sudionike vodila Andreja Zadravec Baranašić, dipl. soc. ped., županijska koordinatorica školskih preventivnih programa i koordinatorica projekta Trening životnih vještina, a Osnovna škola Belica još jednom se iskazala kao izvrstan domaćin ovog stručnog skupa.

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content