Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 3. sjednica Stožera civilne zaštite Međimurske županije

Datum objave: 26. veljače 2019.

U Velikoj vijećnici Međimurske županije održana je treća sjednica Stožera civilne zaštite Međimurske županije.
Ladislav Söke, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec naglasio je kako je protekla godina bila jedna od mirnijih, bez većih nesreća ili ugroza, te su se članovi Stožera većinom bavili planiranim aktivnostima.
Jedinice lokalne samouprave donijele su procjenu rizika od velikih nesreća za svoje područje, a Međimurska županije izradu Procjene započela je krajem 2018. godine. Međimurska županija i svi gradovi i općine imenovali su stožere civilne zaštite za svoje područje, a provedeno je i osposobljavanje članova stožera. Tijekom protekle godine održano je 54 taktičko-pokaznih vježbi u kojima je sudjelovalo 674 sudionika iz Javne vatrogasne postrojbe Čakovec i DVD-ova s područja Vatrogasne zajednice Međimurske županije.
Početkom lipnja 2018. održana je vježba DRAVA 2018. kojom su testirani Plan zaštite i spašavanja, Plan civilne zaštite Međimurske županije te pojedinih općina. Provjerena je osposobljenost i postupak intervencije te djelovanje operativnih snaga u sustavu civilne zaštite. Na razini Međimurske županije osnovani su tim civilne zaštite za spašavanje iz ruševina, tim civilne zaštite za zaštitu i spašavanje iz vode i tim civilne zaštite za logistiku što će se mijenjati novom Procjenom rizika od velikih nesreća za područje Međimurske županije.
Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije te zamjenik župana Josip Grivec i pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec Ladislav Söke iznijeli su prijedlog plana razvoja sustava civilne zaštite za 2019. godinu. S ciljem podizanja razine mogućnosti djelovanja u oblasti civilne zaštite u planu su aktivnosti poput izrade Procjene rizika od velikih nesreća za Međimursku županiju, upoznavanja građana sa žurnim brojem 112, opremanja specijalističkih postrojbi civilne zaštite, obuke pripadnika postrojbi, organizacije i uspostave komunikacije na strateškoj i taktičkoj razini ili edukacije i upoznavanja građana s mogućim opasnostima na području županije te postupcima pomoći i zbrinjavanja u izvanrednim situacijama.
Za provedbu pojedinih zadaća iz navedenog plana nastojat će se osigurati financijska sredstva apliciranjem projekata prema raspoloživim europskim fondovima, u suradnji s udrugama civilnog društva, Ministarstvom unutarnjih poslova, PUZS Čakovec te zainteresiranim jedinicama lokalne i područne samouprave. Miodrag Novosel, predstavnik HGSS-a Stanice Čakovec, dao je prijedlog da se u plan rada uvrsti uređenje pristupnih puteva uz rijeku Muru kako bi se operativnim snagama omogućio pristup s čamcima i ostalom opremom.


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content