Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 4. sjednica Mješovitog odbora za suradnju Međimurske županije s pomurskim Hrvatima

Datum objave: 25. veljače 2019.

U Velikoj vijećnici Međimurske županije održana je prva ovogodišnja sjednica Mješovitog Odbora za suradnju Međimurske županije s pomurskim Hrvatima čime se nastavlja s već uhodanom praksom aktivnog zajedničkog djelovanja između susjednih i prijateljskih krajeva te Hrvata u Međimurju, Sloveniji i Mađarskoj. Odbor koji je osnovan 1997. s ciljem povezivanja Međimurja i pomurskih Hrvata, odnosno Hrvata koji žive u pograničnim područjima uz rijeku Muru, čine načelnici samouprava iz Mađarske, predstavnici pomurskih Hrvata iz Republike Slovenije te načelnici i gradonačelnici pograničnih općina i gradova iz Međimurske županije. Svojim djelovanjem Odbor već godinama jača kulturnu, sportsku i turističku suradnju između Međimurja i Mađarske te pomurskog dijela Slovenije.
Četvrtoj sjednici, koju je otvorio predsjednik Odbora, ujedno i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, pridružio se i župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, pročelnica UO za poslove župana Vesna Haluga i viša stručna suradnica u Odsjeku za europske poslove, međunarodnu suradnju i regionalni razvoj Marija Stanković koji i na taj način daju nesebičnu potporu radu ovog Odbora.  
Predloženi Dnevni red jednoglasno je usvojen te je potaknuta konstruktivna rasprava i razmjena mišljenja prisutnih članova. Kao što je i na posljednjoj sjednici Odbora, zamjenica ravnateljice Javne ustanove za razvoj Međimurja REDEA-e Ana Kralj najavila, drugi poziv programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. je objavljen, te je istaknula važnost nastavka dobre suradnje projektnih partnera iz Mađarske i Hrvatske i u novom pozivu, naglasila da prijavitelji poštuju i prate zadane rokove, odnosno pravovremeno kandidiraju projekte. Članovi Odbora predstavili projekte koje planiraju prijaviti te su iskazali potrebu za partnerima i zajedničkim djelovanjem i u novom pozivu.
Na Sjednici je također raspravljano o sljedećim koracima ka ostvarenju projekta izgradnje mosta za cestovni promet Murakerestur-Kotoriba koji je od velike važnosti za unapređenje suradnje, ali i gospodarski razvoj te jačanje kulturnih veza Hrvatske i Mađarske. Ovaj projekt od iznimnog značaja za stanovnike s obje strane granice, biti će jedna od točaka sjednice Vlade koja će biti održana u Međimurju u travnju.
Međimurska županija će i nadalje, sukladno svojim mogućnostima podupirati rad pomurskih Hrvata u Mađarskoj i Republici Sloveniji za što je u proračunu za 2019. godinu izdvojeno 50.000,00 kuna.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content