Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

16 godina prošlo je od pogibije Željka Murka na dužnosti

Datum objave: 12. veljače 2019.

Dana 12. veljače 2003. godine u Kuršancu je prilikom potjere za pljačkašem poslovnice tadašnje Varaždinske banke u Nedelišću, ubijen policajac Željko Murk. Smrtonosni metak u njega je hladnokrvno ispalio Marsel Budimir, kasnije uhvaćen i osuđen na dugotrajnu zatvorsku kaznu. Željko je iza sebe ostavio troje malodobne djece, suprugu i roditelje, a u pomoć obitelji tada je priskočila cijela zajednica.
Svake godine upravo na dan njegove pogibije, polaganjem vijenaca na Željkov grob i Spomen-ploču postavljenu na zgradi Društvenog doma u Mihovljanu, paljenjem svijeća te komemoracijom prisjećamo se njegovog stradanja. I ove godine počast Željku Murku iskazali su predstavnici Mjesnog odbora Mihovljan, Grada Čakovca, Međimurske županije, Policijske uprave Međimurske i Ministarstva unutarnjih poslova. Naravno, svijeću na grobu svog oca, supruga i sina zapalili su i članovi njegove obitelji, sinovi Fran, Filip i Renato, supruga Kristijana te roditelji Anica i Josip.
Na komemoraciji održanoj u mihovljanskom Društvenom domu u organizaciji tamošnjeg Mjesnog odbora, okupili su se i Željkovi sumještani te kolege s posla, a prigodnim govorima o Željku Murku govorili su gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Policijske uprave Međimurske županije Ivan Sokač i savjetnik ministra unutarnjih poslova dr. Josip Mihaljević.
Svi oni osvrnuli su se na taj tragičan događaj koji je, kako je rekao gradonačelnik Kovač, šokirao javnost, ali i pokazao da svatko tko se nađe u takvoj životnoj situaciji može računati na pomoć zajednice. Poginulog ništa ne može zamijeniti, no svi zajedno barem smo malo pomogli da je nakon te tragedije njegova obitelj stala na noge i krenula dalje. Tog dana svi smo shvatili da je posao policajca opasan i pogibeljan, naglasio je župan Posavec, a pomaganjem Murkovoj obitelji bili smo oslonac. To smo i danas, a dolaskom svake godine u Mihovljan to i dokazujemo.
Sjećanje na kolegu policajca evocirao je i načelnik Sokač. Kako je rekao, tog dana Željko je bespogovorno otišao na zadatak, s koje se nije vratio. Bio je vrstan policajac, te je svojim kolegama i nakon šesnaest godina nedostaje. Potpora obitelji od lokalne zajednice, u mjesta u kojem je živio, Grada i Županije, nešto je što se rijetko viđa, rekao je savjetnik Mihaljević, te na to možemo biti ponosni. Današnji dan prilika je to da se još jednom prisjetimo Željka, njegovoj obitelji ponovno pružimo utjehu, a javnost podsjetimo da oni koji skrbe za našu sigurnost obavljaju častan ali i vrlo opasan posao.
Najmlađem sinu poginulog, gradonačelnik Stjepan Kovač i župan Matija Posavec uručili su poklon-bonove. Obilježavanje pogibije Željka Murka nastavit će se malonogometnim turnirom u petak u dvorani Policijske uprave Međimurske te u subotu kros utrkom. Oba ova sportska događaja nose ime Željka Murka.
Izvor: Grad Čakovec
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content