Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Srednja škola Prelog obilježila prvih 20 godina postojanja

Datum objave: 8. veljače 2019.

U prepunoj dvorani Doma kulture u Prelogu posebno je svečano obilježeno 20 godina postojanja Srednje škole Prelog. U nazočnosti sadašnjih i bivših učenika i zaposlenika škole, brojnih ravnatelja osnovnih i srednjih škola Međimurske županije, gostiju i uzvanika, svečanosti su nazočili ministrica znanosti i obrazovanja prof.dr.sc Blaženka Divjak, biskup Varaždinske biskupije monsinjor Josip Mrzljak, župan Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem te pročelnikom Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Brankom Sušecom. Nazočan je bio i potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek, dekan donjomeđimurskog dekanata prečasni Antun Hoblaj te drugi uzvanici i gosti.
Prikazan je film kojim su istaknuti počeci stvaranja ove važne obrazovne institucije za donje Međimurje koju je prve godine pohađalo tek stotinjak učenika u 4 razredna odjeljenja. Danas je to moderna srednja škola sa statusom regionalnog lidera među ugostiteljskim školama s 19 razrednih odjeljenja, 290 učenika i 64 djelatnika.
Na početku smo bili jedina škola u Međimurju koja je imala ugostiteljski program. Danas smo škola koja provodi eksperimentalni program „Škola za život“ zahvaljujući kojemu smo nabavili nastavne materijale i opremu, jedna smo od tek 8 škola nositelja Erasmus+ povelje u strukovnom obrazovanju, a naših 120 učenika obavljalo je praksu u Njemačkoj, Francuskoj, Latviji, Sloveniji i na Malti. Misiju da djelujemo lokalno, a razmišljamo globalno potvrđuju brojne suradnje na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini na što smo izuzetno ponosni. Također, osluškujemo i prilagođavamo se potrebama tržišta rada“, rekao je ravnatelj srednje škole Prelog Tomislav Gregur te najavio novi program od iduće školske godine kada će biti jedina hrvatska srednja škola koja će ponuditi obrazovanje za zanimanje pivara.
Monsinjor Josip Mrzljak u svojoj je čestitci istaknuo kako svaka osoba uči čitav život, a škola odgaja mlade ljude da budu bolji, poduzetniji, inovativniji. Srednja škola Prelog upravo se time ističe.
Nema tjedna u godini kada učenici Srednje škole Prelog nisu postigli vrhunske rezultate. Kontinuirano u sinergiji s Turističkom zajednicom Međimurske županije, ali i grada Preloga kreiraju turističku priču, osmišljavaju nove proizvode, a to je upravo onaj dio mozaika grada Preloga s kojim se posebno ponosimo. Čestitam vam na prvih 20 godina!“, rekao je gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek.
Međimurski župan Matija Posavec čestitavši na značajnoj obljetnici istaknuo je kako je obrazovanje najvažniji nacionalni resurs i osnovni preduvjet za društveni razvoj. „Srednja škola Prelog postat će budući centar izvrsnosti u ugostiteljstvu i turizmu, a jučer sam potpisao odluku o odabiru izrađivača projektne dokumentacije dogradnje Srednje škole Prelog. Većina naših osnovnih i srednjih škola je u obnovi. Obnavljajući i gradeći Učenički dom, Studentski dom, radionice strukovnih škola i u školama želimo stvoriti kvalitetnije uvjete učenicima i zaposlenicima. Kroz obrazovanje želimo mijenjati i strukturu gospodarstva pa po prvi puta gradimo čak dva znanstveno istraživačka centra dok Tehničku školu pretvaramo u regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu. Uz projekte financiranih udžbenika, prijevoza, asistenata, stipendija, potpora, školske prehrane i mnogih drugih želimo stvoriti sretniju i optimističniju sredinu“, rekao je župan Posavec.
Ministrica Blaženka Divjak pohvalivši sva ulaganja i pristup obrazovanju u Međimurju naglasila je kako je Srednja škola Prelog  primjer škole za život. "Ovo je škola koja brine o zajednici i zajednica brine za nju. Provodeći razne projekte, povezujući se s obrazovnim institucijama diljem Europe, rezultatima, ulaganjem u kvalitetu i uvođenjem novih smjerova, dio ste obrazovanja 21. stoljeća. Čestitam vam na svim uspjesima u prvih 20. godina postojanja“.
Program Svečane akademije pripremili su učenici Srednje škole Prelog, a u umjetničkom programu sudjelovali su Barbara Zadravec, školski bend, zbor Srednje škole Prelog i Dorian Gašparlin na klaviru.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content