Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Podrška kampanji „Rijetki inspiriraju. Ostavi trag!“

Datum objave: 7. veljače 2019.

Povodom Međunarodnog dana rijetkih bolesti Hrvatski savez za rijetke bolesti pokrenuo je veliku nacionalnu kampanju kojom žele potaknuti širenje informacija o rijetkim bolestima s primarni ciljem – pronalaskom odgovarajućih mjesta za rijetke bolesti u sustavima zdravstvene i socijalne skrbi. Nakon Krapine i Varaždina, kampanja je predstavljena u Čakovcu. Na Maloj sceni „Vinko Lisjak“ čakovečkog Centra za kulturu učenici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec pogledali su spot u kojem potporu oboljelima daju Franka Batelić, Igor Mešin, Luka Bulić, Martina Tomčić i Zlatko Dalić. Prikazana je i video snimka kazališne predstave u tehnici kazališnih sjena koja vjerno dočarava probleme s kojima se u zdravstvenom sustavu susreću oboljeli od rijetkih bolesti.
Kampanju „Rijetki inspiriraju. Ostavi trag!“ poduprla je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić-Grlač koja je istaknula važnost informiranja i senzibiliziranja javnosti te oboljelima poručila da se ne ustručavaju javiti i tražiti pomoć koju će bez imalo zadrške dobiti od strane Međimurske županije. Da ovakve kampanje podižu svijest o rijetkim bolestima među budućim studentima i djelatnicima zdravstvenog, socijalnog i odgojno-obrazovnog sustava, a s druge strane, Savezu pomažu detektirati sve veći broj oboljelih naglasila je Tamara Kvas iz Hrvatskog saveza za rijetke bolesti.
Rijetke bolesti javljaju se kod manje od 5 osoba na 10.000 stanovnika, a od njih boluje od 6 do 8% populacije. To su najčešće kronične, degenerativne i smrtonosne bolesti, a čest je slučaj da se, upravo zbog svoje rijetkosti, kasno dijagnosticiraju. U Međimurskoj županiji registrirano je 37 oboljelih, no ta je brojka u stvarnosti veća. Pod motom „Rijetki inspiriraju rijetke“ djelatnici Saveza nastoje potaknuti oboljele da izađu u javnost, podijele svoju priču i zajedno s članovima obitelji dobiju pomoć i psihosocijalnu podršku.
Događaju je nazočio i zamjenik gradonačelnika grada Čakovca Zoran Vidović te uz članove Saveza  Međimurske županije Igor Šegović, koordinator za rijetke bolesti u Županijskoj bolnici Čakovec. Nakon Čakovca kampanja će biti predstavljena u Koprivnici, a ukupno će biti obuhvaćeno 20 hrvatskih gradova. Posljednji, na sam Međunarodni dan rijetkih bolesti 28. veljače, bit će grad Zagreb. 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content