Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nova vizija zgrade Scheier - prostor namijenjen zajedništvu i kreativnim idejama

Datum objave: 29. siječnja 2019.

Platforma za Društveni centar Čakovec kao prijavitelj i Međimurska županija kao partner udružile su se na projektu „Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier“ koji sufinancira Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u 100% iznosu od 2.499.436,82 kn. „Osnovni cilj je naučiti kvalitetno upravljati javnim prostorima, stoga je predviđeno da prostor zgrade Scheier postane dostupniji široj kulturno-umjetničkoj namjeni te otvoreniji za javnost“, riječi su to kojima je voditelj projekta Darko Ciglar otvorio početnu konferenciju kojoj su, uz župana Međimurske županije Matiju Posavca i pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Branka Sušeca, nazočili kulturni djelatnici i predstavnici udruga.
„Prostor zgrade Scheier adaptacijom će se pretvoriti u prostor suradnje, zajedništva i novih ideja, no važan segment projekta je uključivanje zainteresiranih građana te aktera u kulturi i umjetnosti s ciljem pronalaska kvalitetnih programa koji bi se tamo odvijali. Scheierica je zamišljena kao otvoreni prostor dostupan svima koji žele unaprijediti položaj nezavisne kulture i umjetnosti“, moglo se čuti u uvodnim riječima voditelja Ciglara.
„Platforma je upravo zgradu Scheier prepoznala kao javni prostor koji je danas premalo korišten kao društveno-kulturni centar. Kroz dvadesetak različitih oblika višemjesečnih edukacija stručno ćemo pristupiti sudioničkom upravljanju u kulturi. Istražit ćemo stanje i potrebe kulture u Međimurju te strateški planirati rad zgrade Scheier, održavati tribine, fokus grupe i javne razgovore“, nadovezala se Kristina Pongrac, voditeljica edukacija, adaptacije i kulturnog programa, uz napomenu da će zgradu urediti i opremiti na način da bude prilagođena multidisciplinarnim kulturnim programima te pristupačna osobama s invaliditetom.
Projekt pozdravlja župan Matija Posavec, koji je istaknuo kako je zgrada Scheier u povijesti bila jedna od najreprezentativnijih objekata u Čakovcu. „Mi ispred Županije koja je vlasnik i upravitelj želimo da zgrada Scheier bude namijenjena provođenju društvenih aktivnosti. Učinili smo je dostupnom udrugama i pojedincima, no nastojimo napraviti iskorak i još je više otvoriti prema civilnom sektoru, kako bi pojedinci i članovi udruga sami osmišljavali kulturno-umjetničke sadržaje koji bi ispunjavali ovaj prostor tijekom čitave godine. Još jedan benefit projekta je investicijski zamah koji će ovaj objekt doživjeti, što se prvenstveno odnosi na proširenja kapaciteta i ugradnju dizala.“
Potpisivanjem ugovora između izvršnog direktora Platforme za Društveni centar Čakovec Milivoja Kuhara i župana Matije Posavca označen je nastavak suradnje na projektu koji će se provoditi do 29. listopada 2020. godine.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content