Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Srednjoškolci za zajednicu – 20 volontera Srednje škole Čakovec novo pojačanje Gradskog društva Crvenog križa Čakovec

Datum objave: 26. siječnja 2019.

U velikoj dvorani Srednje škole Čakovec održana je završna konferencija projekta „Za zajednicu“ koji su od kolovoza 2017. do siječnja 2019. godine provodili ACT Grupa, Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec i Srednja škola Čakovec. Tom je prigodom predstavljen interventni tim GDCK Čakovec koji čini 20 mladih volontera osposobljenih i opremljenih za rad na intervencijama u kriznim situacijama. Volonterima interventnog tima ravnatelj GDCK Čakovec Kristijan Valkaj uručio je potvrde o edukacijama provedenim prošle godine.
U želji da se društvima Crvenog križa koja tek počinju oformljavati svoje interventne timove olakša rad, sudionici projekta napisali su Priručnik za koordinatore volontera interventnih timova u kojemu su opisane dobre prakse i znanja skupljena projektom „Za zajednicu“ kao i stručna znanja koja voditelji interventnih timova moraju posjedovati. Priručnik sadrži i opis međimurskog modela rada s mladima, kreiran volonterski program te praktične savjete.
Konferenciji je nazočila i zamjenica župana Sandra Herman koja nije skrivala oduševljenje, ali i zahvalnost svim volonterima diljem Međimurske županije. „Među volonterima je mnogo članova naših udruga te učenika osnovnih i srednjih škola koji od najranije dobi otvorena srca pomažu svojoj zajednici. Međimurska županija godišnje dodjeljuje nagradu za naj volontera Međimurja i to je jedan od razloga zašto nas ovaj projekt posebno veseli.“ Između ostalog, naglasila je da kroz ovakve projekte mladi shvaćaju važnost pomaganja zajednici, koja će im to, na neki način, zasigurno vratiti.
Možemo reći da se ovdje radi o našem modelu koji smo uspjeli realizirati upravo zahvaljujući projektu. Mobilizirali smo mlade ljude, učenike srednjih škola te ih obučili da zajedno s nama mogu reagirati u kriznim situacijama. Da bi to mogli, moramo imati obrazovane, pripremljene i opremljene ljude. Ovim smo projektom uspjeli kupiti čamac, dva medicinska šatora i kompletnu opremu za oformljeni interventni tim. Ne samo da smo nabavili opremu, već će nam 20-ero educiranih mladih ljudi u budućem razdoblju služiti kao edukatori novih polaznika“, istaknuo je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Kristijan Valkaj.
Ravnateljica Srednje škole Čakovec Gordana Ramušćak ukazala je na višestruku korist sudjelovanja svojih učenika u ovom projektu te im poručila: „Radom za zajednicu pokazujete nesebičnost, pomaganjem plemenitost, a volontiranje vas uči dobronamjernosti. Te su osobine danas, nažalost, doista rijetke i upravo su vrline koje ste stekli najveća vrijednost ovog projekta.
Sunčica Novak, koordinatorica volontera te profesorica u Srednjoj školi Čakovec, istaknula je da su najvažnije stavke projekta stečeno iskustvo svih sudionika projekta te tiskani Priručnik za koordinatore volontera interventnih timova.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske s nešto više od 928.000,00 kn, napomenula je Margareta Mihalic iz ACT grupe, ujedno voditeljica projekta.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content