Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

129. obljetnica rođenja međimurskog preporoditelja dr. Vinka Žganca

Datum objave: 22. siječnja 2019.

Na današnji dan, 22. siječnja 1890. godine u Vratišincu je rođen akademik dr. Vinko Žganec, hrvatski etnomuzikolog i melograf. Djetinjstvo je proveo u Međimurju koje je tada bilo u sastavu mađarske županije Zala te se od malih nogu upoznao sa životom međimurskog seoskog stanovništva koje je bilo izloženo sustavnoj mađarizaciji i tlačenju tadašnje vlasti. Nakon osnovnog obrazovanja u rodnom Vratišincu te gimnazije u Varaždinu i Zagrebu, Žganec je upisao Teološki fakultet na kojem je diplomirao 1914., a na Pravnom fakultetu stekao je titulu doktora prava 1921. godine.
Jedan od ključnih preporoditelja
Hrvatsku povijest zadužio je kao jedan od najvećih zapisivača narodnih pjesama, plesova i običaja. Još kao mladić 1908. godine zapisa o je prvu pjesmu “Megla se kadi”, a kroz dugogodišnja terenska istraživanja zapisao je više od 25 000 pjesma od kojih je mnoge dokumentirao cjelovitim notnim zapisima i popratio riječima. Pored pjesama iz Međimurja, istraživao je glazbu gotovo svih područja na kojima žive Hrvati.
Godine 1916. objavio je Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja koje su odigrale ključnu ulogu na Mirovnoj konferenciji u Versaillesu te su bile jedan od glavnih dokaza da je Međimurje hrvatsko. U ključnim trenucima odlučivanja  pripada li Međimurje Hrvatskoj ili Mađarskoj, građa koju je sakupio dr. Žganec odigrala je presudnu ulogu te je bila jedan od najjačih argumenata dokazivanja hrvatskog identiteta Međimurja.
Odana počast na grobu dr. Vinka Žganca u povodu 100. obljetnice oslobođenja Međimurja
Dr. Vinko Žganec zadužio nas je da njegujemo i prenosimo našu međimursku riječ, čuvamo tradiciju, kulturu, identitet, a brojne naše udruge, KUD-ovi s ponosom nose upravo ime ovog akademika i etnomuzikologa. U spomen i sjećanje, u rodnom mjestu dr. Žganca Vratišincu, njegovo ime danas nose tamošnja ulica, škola, kulturno umjetničko društvo i Dom kulture,  kao i Međimurska zaklada za obrazovanje, na čijem je čelu župan Međimurske županije Matija Posavec, a koja dodjeljuje sredstva za pomoć u školovanju učenicima i studentima Međimurja. Županijski, zajedno s čelništvom općine Vratišinec, povodom obilježavanja 100. godina oslobođenja Međimurja od Mađarske vlasti, na Žgančevu grobu  položili su vijence i zapalili svijeće, odavši počast jednom od najvećih Međimuraca čiji duh i danas pridonosi očuvanju i jačanju međimurskog identiteta.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content