Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurju obilježen 12. Dan mimoza

Datum objave: 19. siječnja 2019.

U organizaciji Kluba žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora „Vita“ zajedno sa Županijskom ligom protiv raka Čakovec i Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije, ove subote u Čakovcu na Trgu Republike obilježen je 12. Hrvatski Dan mimoza, kojeg je Hrvatski sabor proglasio i Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice.
Uz brojne građane, akciju su kupnjom mimoza podržali župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman, gradonačelnik grada Čakovca Stjepan Kovač sa zamjenicima Mariom Medvedom i Zoranom Vidovićem te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač.
Dan mimoza u Hrvatskoj se obilježava u okviru Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice (22.-28. Siječnja), a u organizaciji udruge „Zdravka“ i Hrvatske lige protiv raka. Glavni cilj Dana mimoza je osvijestiti žene, ali i muškarce o važnosti i načinima prevencije raka vrata maternice te ih informirati o dva postojeća nacionalna programa koji su preduvjet sprečavanja raka vrata maternice u Hrvatskoj, besplatnom cijepljenju protiv HPV-a te Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka vrata maternice.
Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2015. godine oboljelo 280 žena, a od neinvazivnog karcinoma još 479 žena. Prema istom izvoru, u 2015. godini u Međimurskoj županiji je 6 žena oboljelo od invazivnog, a 37 žena od neinvazivnog raka vrata maternice. U 2017. godini, u Hrvatskoj je od raka vrata maternice umrlo 109 žena, a u Međimurskoj županiji 4 žene.
Financijska sredstva prikupljena tijekom ovogodišnjeg 12. Dana mimoza u Međimurju namijena su kupnji aparata za mjerenje ugljičnog monoksida u izdahnutom zraku koji se smatra iznimno snažnim motivacijskim alatom za prestanak pušenja, a koji je vrlo značajan čimbenik rizika za vrat maternice.
Predsjednik Županijske lige protiv raka Čakovec prim. Hussein Saghir kazao je kako se “redovitim odlaskom na ginekološke preglede, ali i stalnim edukacijama može prevenirati i spriječiti rak vrata maternice u njegovom začetku” te podsjetio kako “rano otkrivanje raka povećava šanse za uspješno liječenje“. Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl – Pal, dr.med. istaknula je kako se “pušenje smatra vrlo značajnim čimbenikom rizika kada je riječ o raku vrata maternice te je je za prevenciju bolesti važno promovirati nepušenje, odnosno poticanje pušača na prestanak pušenja” što je i glavni cilj ovogodišnje humanitarne akcije.
I ove godine u akciju su uključeni i zdravstveni djelatnici Županijske bolnice Čakovec, Doma zdravlja, primarne ginekološke ordinacije te ordinacije obiteljske medicine, učenici srednjih škola te mnogobrojni građani.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content