Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

15. siječnja - Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Datum objave: 15. siječnja 2019.

Međimurska županija se s ponosom prisjeća zajedništva hrvatskog naroda i odlučnosti u ostvarenju višestoljetnog sna o slobodnoj i neovisnoj državi.

  1. siječnja 1992. godine povijesni je dan, kada je Hrvatskoj kao suverenoj državi priznato mjesto među slobodnim nacijama i državama.

 
Međunarodno priznanje je Republika Hrvatska dočekala u vrijeme Domovinskog rata, kada je gotovo trećina zemlje bila pod okupacijom tadašnje JNA i srpskih pobunjenika. Na svoje je međunarodno priznate granice izašla tek šest godina kasnije, nakon oslobodilačkih akcija hrvatske vojske Bljeska i Oluje te mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja.
Međunarodno priznanje Hrvatske postupno je uslijedilo nakon njezina proglašenja neovisnosti 25. lipnja 1991.
Prva međunarodno priznata država koja je priznala Republiku Hrvatsku bio je Island (19. prosinca 1991.), a istog dana to je učinila i Njemačka,  uz odluku da priznanje stupa na snagu 15. siječnja 1992., zajedno s ostalim članicama EZ-a.
Dva dana prije, 13. siječnja 1992., Hrvatsku je priznala Sveta Stolica, no Vatikan je priznanje Hrvatske i Slovenije najavio još 20. prosinca 1991., posebnim dokumentom kojim se odredio prema hrvatskom i slovenskom zahtjevu za diplomatskim priznanjem.
Nakon što su Hrvatsku priznale tadašnje članice EZ-e, tijekom 15. siječnja 1992. uslijedila su i priznanja Velike Britanije, Danske, Malte, Austrije, Švicarske, Nizozemske, Mađarske, Norveške, Bugarske, Poljske, Italije, Kanade, Francuske, Španjolske, Portugala, Irske, Luksemburga i Grčke. Dan poslije to su učinile i Argentina, Australija, Češka, Čile, Lihtenštajn, Novi Zeland, Slovačka, Švedska i Urugvaj.
Do kraja siječnja 1992. Hrvatsku je priznalo još sedam država: Finska, Rumunjska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Paragvaj i Bolivija.
Potom su, među ostalima, uslijedila i priznanja Rusije (17. veljače), Japana (17. ožujka), Sjedinjenih Američkih Država (7. travnja), Izraela (16. travnja, iako su diplomatski odnosi uspostavljeni tek pet i pol godina kasnije), te Kine (27. travnja).
Prva azijska država koja je priznala Hrvatsku bio je Iran (15. ožujka 1992.), a afrička Egipat (16. travnja 1992.).
Istoga datuma, ali 1998., završena je i mirna reintegracija kojom je u ustavnopravni poredak Hrvatske vraćeno dotad okupirano područje istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, poznato kao hrvatsko Podunavlje.
Župan Međimurske županije Matija Posavec sa suradnicima povodom Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske položit će cvijeće i zapaliti svijeće u 17.00 sati kod Spomen obilježja poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih, a u 18.00 sati u zgradi Scheier biti će održana promocija foto monografije „Međimursko je“ autora Josipa Horvata Majzeka.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content