Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje domaćin svečanog prijema diplomatskog zbora

Datum objave: 10. siječnja 2019.

Brojnim događanjima kojima se svečano obilježila 100. obljetnica ujedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom pridružila se predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović organiziravši u Čakovcu svečani prijem za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija te vojne izaslanike akreditirane u Republici Hrvatskoj. Obzirom da je prijem i u prigodi obilježavanja 27. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske ovim činom izražen je znak poštovanja stanovnicima Međimurske županije te njihovoj obljetnici.
Uz hrvatsku predsjednicu prijemu su nazočili brojni veleposlanici, šefovi misija, predstavnici međunarodnih organizacija iz Hrvatske i susjednih zemalja. U ime Vlade Republike Hrvatske nazočila je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić a u ime Hrvatskog sabora potpredsjednik akademik Željko Reiner.
“Drago mi je što vas mogu pozdraviti u Čakovcu, središtu Međimurske županije. Ovaj grad posebice čuva uspomenu na znamenitu hrvatsku velikašku obitelj Zrinskih, koja je tijekom nekoliko stoljeća dala mnoge velikane, zaslužne za obranu, te kulturni i gospodarski razvoj Hrvatske. Svečanim obilježavanjem Dana međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske u Čakovcu ujedno iskazujemo priznanje svima koji su prije stotinu godina pridonijeli donošenju Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države. Već u prvoj rečenici te svečane odluke ističe se kako je „u hrvatskom narodu u Međimurju oduvijek živjela želja da se politički sjedini sa svojim suplemenicima iste krvi i jezika“. Hrvati u Međimurju stoljećima su, unatoč kulturno i politički nepovoljnim okolnostima za svoju opstojnost, sačuvali svoj jezik i narodnu samobitnost. Završetkom Prvoga svjetskog rata, čiju smo obljetnicu nedavno obilježili u Parizu, stvoreni su uvjeti da i Međimurci izraze svoju autentičnu političku volju, koja je 1920. godine potvrđena Trianonskim sporazumom, nakon kojega je Međimurje postalo sastavnim dijelom Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Za Hrvatsku i hrvatski narod to je velik povijesni dan i zato je 2005. godine Hrvatski sabor 9. siječnja proglasio Spomen-danom donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države. Zahvalni smo svim domoljubima koji su u tim odlučnim danima pridonijeli da se politički ostvari autentična volja hrvatskoga naroda u Međimurju, ali i svim domoljubima koji su se i u Drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu borili da Međimurje ostane sastavnim dijelom Hrvatske. To je povijest, kojom se ponosimo. Danas je Međimurje jedno od najrazvijenijih područja Hrvatske. Međimurci, marljivi i umni ljudi, navikli su oslanjati se na svoj rad i zajedništvo. Zato je Međimurska županija po mnogim kriterijima među prvima u Hrvatskoj po razvijenosti. Ujedno, Međimurje nas najuže povezuje sa susjednim prijateljskim državama Mađarskom i Slovenijom. U ovim pograničnim prostorima osjećamo plodna kulturna prožimanja naših nacija, kao dio onoga što bismo mogli nazvati autentičnim duhom Europe.“ - istaknula je u svom govoru predsjednica Grabar Kitarović
U ime nazočnih diplomata, hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović zahvalio je doajen diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj, apostolski nuncij monsinjor Giuseppe Pinto.
U umjetničkom dijelu programa nastupili su Andrija Maronić na cimbalama te Mirko Švenda Žiga.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content