Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Večer uoči 100. obljetnice odcjepljenja Međimurja od mađarske države otvorena izložba Muzeja Međimurja

Datum objave: 8. siječnja 2019.

„Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našem kraj!“ izložba je Muzeja Međimurja Čakovec povodom 100. obljetnice odcjepljenja Međimurja od mađarske države, a čiji je naziv preuzet s originalnog plakata kojim se pozivalo Međimurce na veliku Narodnu skupštinu održanu 9. siječnja 1919. godine.
Otvorenje izložbe vezano je upravo uz spomendan 9. siječnja - Dan donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države koji je Hrvatski sabor proglasio spomendanom značajnim za očuvanje jedinstvenosti hrvatskoga teritorija.
Suradnjom baštinskih ustanova prikupljena bogata povijesna građa
Krajem prošle godine Međimurje je zabilježilo veliki uspjeh, međimurska popevka uvrštena je na UNESCO-vu listu reprezentativne nematerijalne baštine čovječanstva, a upravo međimurska popevka tijesno je i neraskidivo vezana s tematikom koju obrađujemo ovom izložbom, a to je odlazak međimurskih sinova na bojište. Izložba prezentira prekretnicu u povijesti Međimurja, a sukladno tome i važan dio hrvatske nacionalne povijesti, koji ne smije biti zaboravljen i mora biti dostojno obilježen.“, rekla je ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan te napomenula kako su izložbu zajednički pripremile baštinske ustanove: Državni arhiv za Međimurje, Knjižnica Nikola Zrinski Čakovec i Muzej Međimurja Čakovec uz pomoć mnogih pojedinaca, muzeja i institucija.
Inicijativa o zajedničkom projektu krenula je još prije dvije godine, kako je istaknuo ravnatelj Arhiva za Međimurje Jurica Cesar, dok je ravnateljica Knjižnice Čakovec Ljiljana Križan dodala kako je izložba edukativnog karaktera s ciljem da se sve generacije, a posebno mlađe, upoznaju s ovim dijelom međimurske povijesti.
Župan Posavec: Vrijednosti 9. siječnja održale su Međimurje proteklih 100 godina
Izložbeni prostor Muzeja Međimurja bio je ispunjen ljubiteljima međimurske povijesti, a svečanom otvorenju prisustvovali su saborska zastupnica Bernarda Topolko, predsjednik skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, ravnatelj Državnog arhiva iz Zagreba Darko Rubčić i voditelj Zavičajne zbirke Insulana Borivoj Radojčić. Važnost izložbe za Međimurje i Hrvatsku naglasio je državni tajnik Ministarstva kulture Ivica Poljičak rekavši kako Međimurci moraju biti ponosni na svoju povijest, ali i kulturnu baštinu.
"Zajedništvo koje je međimurski narod pokazao 9. siječnja moramo njegovati u budućnosti te su nam izložbe poput ove, koje bilježe i čuvaju našu povijest, od neizmjernog značaja. Imamo prebogatu riznicu kulturne baštine i svjedoci smo najvećih kulturnih ulaganja s razine Međimurske županije i europskih fondova, zahvaljujući kojima će upravo Muzej Međimurja disati i živjeti međimursku povijest. Na tome nećemo stati jer su nas međimurski identitet i vrijednosti održale proteklih 100 godina i daju nam razloga da ustrajemo i dalje u razvoju našeg Međimurja.", rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je otvorio izložbu.
Izložba obrađuje zbivanja u Međimurju tijekom 1. svjetskog rata, situaciju u Međimurju u 20. stoljeću, događaje koji su prethodili 9. siječnju pa sve do potpisivanja Trianonskog ugovora 1920. kojim je konačno riješeno međimursko pitanje. Uz izložbu je izdan tekstovno i likovno bogat popratni katalog na stotinjak stranica sa stručnim tekstovima koji objašnjavaju događanja iz 1918. i 1919. godinie u Međimurju i smještaju ga unutar konteksta svjetskih događanja u to vrijeme, za i nakon 1. Svjetskog rata.
Studenti Učiteljskog fakulteta Klara Kunčić i Branimir Valjak u režiji profesora Branimira Magdalenića izveli su glazbeno – pjesnički recital „1918. leto“, a program je pjesmom "Živila Hrvatska" upotpunio Slavko Vincek. Izložba je sufinancirana od strane Ministarstva kulture RH, Međimurske županije i Grada Čakovca, a ostaje otvorena do 28. ožujka 2019. godine.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content