Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Investicijom od čak 40 milijuna kuna obnovit će se još tri zgrade Županijske Bolnice

Datum objave: 20. prosinca 2018.

Projekt energetske obnove Županijske bolnice Čakovec vrijedan je 39.679.641,13 kuna koji obuhvaćaju energetsku obnovu kompleksa zgrada Paviljona 1, Opskrbno servisnog centra, spojnog hodnika, paviljona 2 i rekonstrukciju kotlovnice. Ugovor o sufinanciranju tog projekta županu Međimurske županije Matiji Posavcu uručio je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.
Projektnim rješenjem obuhvaćena je provedba mjera toplinske izolacije zidova, zamjene vanjske stolarije, zamjene sustava pripreme tople vode sustavom koji koristi obnovljive izvore energije, rekonstrukcija unutarnje rasvjete kao i uvođenje sustava energetskog upravljanja zgradom i daljinskog očitanja potrošnje energije i vode. Realizacijom projekta godišnje uštede energije za grijanje smanjit će se za 60,22 %.
Župan Matija Posavec zadovoljan što se nakon višemjesečnih izazova, problema i prepreka konačno realiziralo uručivanje Ugovora o sufinanciranju ovog značajnog projekta za zdravstvenu skrb u Međimurju. „Uručivanjem Ugovora završit ćemo i posljednje zgrade koje zahtijevaju energetsku obnovu, Paviljon 1, servisno opskrbni centar i Paviljon 2  tj. glavni ulaz i spojni hodnik koji spaja sve zgrade, znači sve ono što nije obuhvaćeno postojećom obnovom ili izgradnjom. Ovime zaokružujemo najveći investicijski ciklus u želji da našim stanovnicima pružimo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, bolje uvjete, modernu opremu i infrastrukturu. Realizacijom projekta obnove spomenutih zgrada u krugu naše Bolnice, obnovom „stare interne“, izgradnjom Doma zdravlja, dogradnjom prostora i nabavkom uređaja za MR, te nabavku vozila i opreme za sve naše zdravstvene ustanove, ukupno ulaganje u zdravstvo penje se na 160 milijuna kuna. Od tog iznosa 78,8 milijuna kuna ili 48,8% osigurano je u Proračunu Međimurske županije, 71 milijun kuna ili 43% osigurano je iz EU ili nacionalnih fondova, dok 15,2 milijuna kuna ili 9% je osigurano u Proračunu Ministarstva zdravstva“,  ističe župan Posavec, dodajući kako Bolnica godišnje za energente troši preko 4 milijuna kuna što će sada biti mnogo manje.
Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar istaknuo je kako mu je zadovoljstvo ponovno biti u Međimurju, no ni ovoga puta praznih ruku. „Čestitam još jednom cijelom timu Međimurske županije na ovom projektu jer sam svjestan koliko ste imali izazova i prepreka, ali ste napravili sjajan posao. Ulaganje u kvalitetniju zdravstvenu skrb, ulaganje u obrazovanje, kvalitetno korištenje EU fondova, traženje različitih modela, rješenja i mogućnosti da napravite sve što ste Vi napravili u investicijskom ciklusu je dovoljan dokaz kako možete mnogima biti svijetli primjer. Međimurje je doista veliko gradilište, u to se možemo svi zajedno uvjeriti, i drago mi je da Vam ministarstvo na čijem sam čelu može u tome biti podrška“ ,rekao je ministar Štromar.
Projekt je prijavljen i odobren za financiranje putem Javnog poziva «Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora» financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Intenzitet potpore iz EU fondova za provedbu mjera energetske obnove utvrđen je u iznosu od 20,7 milijuna kn. Dodatno sufinanciranje u iznosu od 6,8 milijuna kn potraživati će se kroz Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Međimurska županija kao osnivač i vlasnik Županijske bolnice Čakovec vlastitim sredstvima treba pokriti sve ostale troškove što iznosi 12,1 milijun kuna.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content