Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Bogatstvo međimurske nematerijalne baštine prikazano u filmu o međimurskoj popevki

Datum objave: 20. prosinca 2018.

Bogata međimurska kultura i baština dobila je veliko priznanje krajem studenoga kada je međimurska popevka uvrštena na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva UNESCO-a. Glazbeno-tradicijski znak Međimurja tako je postao prepoznatljiv diljem svijeta, a kako bi obilježio ovaj uspjeh, Muzej Međimurja Čakovec je u suradnji s Međimurskom županijom u srijedu, 19. prosinca u Centru za kulturu Čakovec održao premijeru filma „Međimurska popevka“.
Film je nastao u okviru projekta „Dokumentiranje nematerijalne baštine“ koji provodi Muzej Međimurja Čakovec s ciljem bilježenja trenutnog stanja nematerijalne baštine na području Međimurja. „Ovo je četvrti film u serijalu dokumentiranja nematerijalne baštine kojim smo željeli zabilježiti mnogobrojne segmente kojima međimurska popevka zadire u pore života Međimurki i Međimuraca. Za popularizaciju i očuvanje popevke, uz ključne institucije na području Međimurja, najzaslužniji su pojedinci koji popevku žive i nose u sebi, članovi kulturno-umjetničkih društva, udruga, zborova te smo ovim filmom htjeli prikazati njihov rad i zahvaliti im. “, rekla je ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan.
Međimurska popevka dio je identiteta međimurskog čovjeka, kako je istaknuo župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši kako se popevka provlačila kroz cijeli život ljudi, od rođenja do smrti. „Zahvaljujući popevki danas imamo Međimurje kao dio Hrvatske, ona objedinjuje naš kraj, ljude, ono stvarno i intimno te je njena vrijednost nemjerljiva u povijesnom i kulturnom smislu. Stoga moramo i dalje čuvati, živjeti i poštivati ovo najživlje i najraširenije kulturno dobro u Međimurju.
Snimljen pod redateljskom palicom Danijela Jankovića, kamermana Zorana Frasa i voditeljice projekta Janje Kovač, ujedno kustosice Muzeja, film je okupio mnoge zaljubljenike u popevku, a sam projekt zajednički financiraju Ministarstvo kulture, Muzej Međimurja Čakovec, Grad Čakovec i produkcijska kuća Strix j.d.o.o.
Promocija je popraćena kratkom diskusijom koju je vodila kustosica Muzeja Janja Kovač na temu nematerijalne baštine s naglaskom na međimursku popevku. U raspravi su sudjelovali Predsjednik Zajednice Hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač koji je istaknuo ulogu amaterizma u očuvanje baštine, dr. sc. Lidija Bajuk s Instituta za etnologiju i fokloristiku govorila je o znanstvenom aspektu istraživanja popevke i sudjelovanju stručnjaka u procesu upisa na listu UNESCO-a, ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan naglasila je projekte Muzeja na polju nematerijalne baštine, a ispred Ministarstva kulture Tatjana Horvatić, voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu, istaknula je djelatnosti Ministarstva u cijelom procesu.
Mlada kantautorica Lea Šprajc i Ethno Garden obogatili su promociju filma izvedbom međimurskih popevki.
Svi dosad snimljeni filmovi postat će dio stalnog postava novog muzeja „Riznica Međimurja – Muzej nematerijalne baštine” koji nastaje u sklopu projekta „Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine” sufinanciranom od strane Europskog strukturnog fonda.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content