Međimurje Europska regija sporta za 2022.
-1.0 °C
1020.0 hPa
53 %

Međimurska županija domaćin sastanka hrvatskih i mađarskih pograničnih župana – dogovorena snažnija suradnja kroz program Pannon EGTS

Datum objave: 19. prosinca 2018.

Na inicijativu Međimurske županije u Čakovcu je u utorak, 18. prosinca 2018. godine održan sastanak pograničnih županije Republike Hrvatske i Mađarske. Sastanku su uz domaćina, župana Međimurske županije Matiju Posavca i njegove zamjenike Sandru Herman i Josipa Griveca, nazočili župan Varaždinske županije Radimir Čačić sa zamjenikom Robertom Vugrinom, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužek, pročelnica Upravnog odjela za poslove župana MŽ Vesna Haluga, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović te predstavnici regionalnih razvojnih agencija Međimurske, Varaždinske i Virovitičko-podravske županije. S mađarske strane, nazočili su župan Baranjske županije (Baranya) Zoltán Madaras, župan Šomođske županije (Somogy) Norbert Bíró, župan Zaladske županije (Zala) Attila Pál te director Pannon EGTS-a András Göndöc.
Međimurska županija ima kvalitetnu suradnju s Mađarskom kroz tri razine - povezivanjem mađarskih i međimurskih općina i gradova, kroz tijelo Mješovitog odbora za suradnju Međimurske županije s pomurskim Hrvatima te kroz grupacije europske teritorijalne suradnje, od kojih je jedna upravo Pannon EGTS.”, rekao je župan Matija Posavec te istaknuo da su pogranične regije laboratoriji europskih procesa i integracija, a Međimurje primjer dobre prakse na europskoj razini. “Želimo ojačati suradnju s Hrvatima u Mađarskoj, graditi nove projekte poput zajedničkih turističkih zona i željezničkih i autobusnih  prometnih linija, želimo utjecati na vlade Hrvatske i Mađarske kako bi se otvorili novi granični prijelazi.
Početkom sljedeće godine biti će raspisani novi natječaji te je radni sastanak jedna od aktivnosti kojima je cilj kvalitetna priprema projekata koje će zajedno prijaviti međimurske i mađarske općine i gradovi. Primjer dobre iskorištenosti prekograničnih programa je nedavno otvorena Međimurska palača turizma, a župan Posavec najavio je da će Međimurska županija kroz prekogranične programe kandidirati projekt gradnje vidikovca na Mađerkinom bregu. Unutar prekograničnog programa Interreg V A Mađarska Hrvatska u Međimurju je odobreno 50 projekata u vrijednosti od 5 milijuna eura, dok je sveukupno za pogranično područje Mađarske i Hrvatske odobreno 169 projekata vrijednih 49 milijuna eura. Župan Posavec dodao je kako je na sastanku dogovoreno da će suradnja biti još češća i bolja s ciljem korištenja pograničnog prostora i svih njegovih potencijala, posebice prirodnih vrijednosti koje imamo zahvaljujući rijekama Muri i Dravi.
Pannon EGTS prezentirao je direktor András Göndöc koji je izrazio nadu da će se Varaždinska, al ii druge županije uključene u prekogranični program Interreg VA Mađarska Hrvatska, uskoro priključiti.
Europske grupacije za teritorijalnu suradnju zasigurno pridonose razvoju regionalne dimenzije u politici Europske unije prema kojoj se EU više ne vidi kao interakcija na dvije već na tri razine gdje su uključeni EU, nacionalna država i subnacionalni akteri (regionalna i lokalna upravna razina), a uvjeren sam da će se upravo kroz Pannon EGTS-a pokazati i praktična važnost regionalne, između lokalne i nacionalne te europske razine.“ – kazao je direktori Göndöc.
Župani su vrlo konstruktivno razgovarali o mogućnostima suradnje županija o okviru novog poziva prekograničnog programa Interreg VA Mađarska-Hrvatska te mogućnostima bilateralne i multilateralne suradnje na području kulture, gospodarstva i turizma. Župani hrvatskih i mađarskih županija složili su se kako je svima zajednički interes jačanje regionalne suradnje te još kvalitetnije korištenje europskih sredstva.
Župan Čačić istaknuo je probleme u gospodarstvu, posebno u građevinarstvu s naglaskom na nedostatak radne snage te predložio da se razmotre mogućnosti suradnje upravo u tome sektoru. Izrazio je i nezadovoljstvo dosadašnjim članstvima u pojedinim asocijacijama te izrazio nadu da će upravo kroz Pannon EGTS doći do konkretnih  projekata koji će rezultirati unapređenjem svih, a poglavito gospodarskih veza u pograničnom području.
Župan Madaras iznio je niz prijedloga, kazavši da je činjenica da se s obje strane granice raspolaže istim resursima, ali kako se nažalost suočavamo i s istim problemima. Sastanak je ocijenio iznimno uspješnim, kazavši kako su dogovorene smjernice budućeg zajedničkog rada za koji je uvjeren kako će rezultirati još boljom međusobnom suradnjom. Najvažnijim smatra razvoj turizma te otvaranje novih graničnih prijelaza te je na kraju najavio kako će Pannon EGTS u veljači 2019. organizirati trilateralnu gospodarsku konferenciju Mađarske, Hrvatske i BiH na koju je pozvao župane.
Župan Bíró izrazio je zadovoljstvo sastankom te je naglasio kako postoji veliki gospodarski potencijal u pograničnim županijama, no istaknuo je kako je problem nedovoljno poznavanje jezika druge zemlje te je inicirao da se kroz Pannon EGTS pokrene učenje hrvatskog jezika u mađarskim te mađarskog jezika u hrvatskim pograničnim školama kako bi se uklonila jezična barijera koju smatra najvećom preprekom u odnosima u pograničnom prostoru obiju država.
Župan Pál  suglasio se sa svojim sugovornicima te kazao kako smatra da ima prostora za daljnji razvoj odnosa u pograničnoj regiji te kako bi, budući da se uskoro otvaraju novi natječaji, što prije trebalo definirati projekte koji bi pored razvoja turizma i obrazovanja potencirali razvoj gospodarstva, poglavito malog i srednjeg poduzetništva te je izrazio nadu da će u budućnosti iskorištenost EU fondova biti još bolja.
Zamjenik župana Virovitičko podravske županije Žužak istaknuo je važnost  boljeg povezivanja županija, budući da su do sada uspješno surađivale gotovo isključivo općine i gradovi. Sastanak je ocijenio novim korakom u unapređenju odnosa pograničnih hrvatskih i mađarskih županija.
Zaključno, odnosi u pograničnoj regiji dviju država dignuti su na novu razinu koja će zasigurno pridonijeti razvoju, gospodarskom napretku, ali i intenziviranju odnosa na području obrazovanja i kulture te zaštite manjina.

Javni poziv za uvid u spis predmeta - BORNA LULIĆ
Gospodarsko-socijalno vijeće Međimurske županije obilježava Dan socijalnog partnerstva
Dnevno izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za petak, 21. siječnja 2022. - Sutra cijepljenje bez najave u Murskom Središću
Dnevno izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za četvrtak, 20. siječnja 2022. - U Međimurju velik broj pozitivnih nalaza, no značajno smanjen broj hospitaliziranih osoba zahvaljujući procijepljenosti od gotovo 70%
Škole jednakih mogućnosti u Međimurskoj županiji – za 61 učenika s teškoćama u razvoju osigurano je 58 pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika
JAVNI POZIV za predlaganje kandidata za imenovanje članova Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata u Međimurskoj županiji
Dnevno izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za srijedu, 19. siječnja 2022. - Ove subote cijepljenje bez najave u Murskom Središću
Nazire se vizura budućeg Biciklističkog info centra s vidikovcem na Mađerkin bregu
POZIVNI NATJEČAJ za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrade «Zrinski» Međimurske županije za 2021. godinu
Međimurska županija u 2021. godini za poljoprivredu izdvojila gotovo 4 milijuna, od toga 1,7 milijuna za potpore male vrijednosti poljoprivrednicima
homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content