Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

„Povijest svijeta u šest čaša“ predstavljena u Gradskoj kavani u Čakovcu

Datum objave: 18. prosinca 2018.

Jedinstvenim projektom u Hrvatskoj, Muzej Međimurja Čakovec iskoračio je iz  muzejskih prostora i predstavio svoju osnovnu djelatnost i predmete iz svog fundusa široj javnosti u Gradskoj kavani Čakovec.
„Muzejske kutije“ su projekt sa posebno konstruiranim i dizajniranim drvenim kutijama sa staklenom vitrinom u kojoj se izlažu manji muzejski predmeti s pripadajućim tekstom i objašnjenjem. Nakon predstavljene dvije muzejske kutije u 2017. godini, sinoć je predstavljena treća „Muzejska kutija“ čija se ideja temelji se na knjizi „Povijest svijeta u šest čaša“, a čiji je autor američki publicist Tom Standage.
Šest posebno odabranih predmeta dio su „Muzejske kutije – Povijest svijeta u šest čaša“, a to su pehar za pivo s kositrenim poklopcem (19. st.), čaša za vino (19. st.), čašica za liker (početak 20. st.), šalica za kavu s pripadajućim tanjurićem (19. stoljeće), šalica za čaj (19. st.) i čaša za Coca-Colu (20. st.). koje predstavljaju šest pića koja su obilježila svjetsku povijest u posljednjih desetak tisuća godina.
Povijest piva prva je od šest predstavljanja predmeta koji su dijelom „Muzejske kutije“, a kratku prezentaciju o povijesti i vrstama piva predstavio je voditelj marketinga i prodaje u pivovari Međimurski lepi dečki, Krešo Biškup.
Predmete je za izložbu pripremila kustosica Tajana Vidović, a dok je ovo zanimljivo predstavljanje tijekom večeri moderirao voditelj promidžbe i marketinga u Muzeju Međimurja u Čakovcu mr. sc. Zlatko Bacinger.
Projekt „Muzejska kutija – povijest svijeta u šest čaša“ podržali su i međimurski župan Matija Posavec, a dok je domaćin večeri bila ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan.


 

Djeca iz Međimurja učit će u Newtonovim sobama u Centru LORI, zahvaljujući sporazumu Međimurske županije i Ludbrega
Stotinu darovitih informatičara i IT stručnjaka u Međimurju  okupila Zimska škola informatike
Danas je rođendan Muzeja Međimurja Čakovec, čuvara kulturno-povijesnog blaga našega kraja
Međimurska županija podržava daljnje aktivnosti Centra za pomoć u kući, osnažujući podršku starijim i nemoćnim sugrađanima
Župan Matija Posavec čestitao europskom viceprvaku i najboljem junioru svijeta Svenu Strahiji
Objavljen poziv za turističke manifestacije i dodijeljeni certifikati za postignuća u održivom turizmu
RJEŠENJE o potrebi postupka prethodne ocjene prihvatljivnosti zahvata za ekološku mrežu - Pošumljavanje Donja Dubrava
Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu dara u naravi u obliku poklon bona hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata s područja MŽ
JAVNI NATJEČAJ za sufinanciranje programa i projekata udruga u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024.
Međimurska županija objavila Javni natječaj za su/financiranje programa i projekata udruga koji su od interesa za Međimursku županiju u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024. godini
homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content