Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na čakovečkom Jugu zapaljena 3.adventska svijeća - svijeća radosti

Datum objave: 16. prosinca 2018.

Ispred crkve sv. Antuna Padovanskog u subotu 15.prosinca 2018. zapaljena je treća svijeća na adventskom vijencu. Čast da u nedjelji radosti upali svijeću i ove je godine pripala županu Međimurske županije Matiji Posavcu.
Sv. misu predvodio je župnik fra Tomislav Božiček, uz nazočnost mnogobrojnih vjernika koji s radošću iščekuju svaku nedjelju došašća i najradosniji kršćanski blagdan Božić do kojega je preostalo devet dana.
Došašće ili advent razdoblje je u crkvenoj liturgijskoj godini pripreme za blagdan Božića. Došašće obuhvaća četiri nedjelje koje prethode blagdanu Božića i čuvaju spomen na četiri tisućljeća koliko je, prema Bibliji, prošlo od stvaranja svijeta do Kristova dolaska.
Simbol došašća je adventski vijenac na koji se stavljaju četiri svijeće i svake nedjelje pali se po jedna.
Adventski vijenac izrađuje se od zimzelenog lišća ili grančica. Tako je pleten da nema početka ni kraja i simbolizira vječnost. U vijenacu su četiri svijeće. One označuju četiri godišnja doba, odnosno četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti: stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak, a ne samo četiri adventske nedjelje.
Malo je poznato i da se prva svijeća zove još prorokova svijeća te predstavlja nadu i iščekivanje. Druga ili betlehemska svijeća predstavlja mir i šalje poruku pomirenja sa svima kako bi Bogu pripravili put do svoga srca. Treća svijeća je pastirska i predstavlja radost i veselje. Posljednja se zove svijeća anđela, a predstavlja ljubav.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content