Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Uz prikaz starinskih svadbenih običaja predstavljena knjiga "Priče iz življeja međimurskoga čoveka"

Datum objave: 15. prosinca 2018.

Europsku godinu kulturne baštine obilježili su za Međimurje iznimno veliki i značajni događaji. Započelo se s revitalizacijom Staroga grada, otvorena je Međimurska palača turizma, a međimurska popevka upisana je na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine. Godinu privodimo kraju uz knjigu od velikog kulturnog značaja, "Priče iz življeja međimurskoga čoveka", koja je javnosti predstavljena u petak, 15. prosinca u zgradi Scheier.
Druga je ovo knjiga autorice Marije Novak, čuvarice tradicije iz Turčišća i članice Udruge žena Općine Domašinec "Potočnica". U prvoj knjizi "Trgam od zaborava", upoznala nas je s vještinom izrade međimurske narodne nošnje i svojim detaljnim zapisima sačuvala je od zaborava vrijednu tradiciju. "Tijekom pisanja prve knjige upoznala sam mnoge ljude i njihove zanimljive priče te sam na nagovor profesora Đure Blažeke odlučila zapisati sve dragocjenosti vođena mišlju da čovjek živi onoliko dugo koliko ga drugi pamte i pričaju o njemu. Velika želja bila mi je opisati međimursko starinsko gustuvaje do najsitnijeg detalja te će mlađe generacije uz ovu knjigu moći pročitati i upoznati se s nekadašnjim svadbenim običajima.", rekla je Marija Novak te zahvalila svima koji su pomogli u realizaciji knjige.
Knjiga "Priče iz življeja međimurskoga čoveka" sadrži priče iz nekoliko međimurskih obitelji, stara vjerovanja, detaljan opis važnih zanata i slijed međimurske svadbe Turčišća, Dekanovca, Domašinca te okolnih sela i donjeg Međimurja. "Promjenom načina života nestali su brojni zanati, običaji i vjerovanja, koje nam u knjizi opisuje Marija Novak. Vrijednost pisanog traga tradicije određenog podneblja od velikog je kulturološkog značaja, a angažman autorice da očuva obiteljski način života malog međimurskog čovjeka izniman je za povijest, etnologiju i kulturu naše regije.", naglasila je mag. hist. art. Iva Kožnjak, kustosica Muzeja Croata insulanus u Prelogu.
O knjizi je govorio i prof. dr. sc. Đuro Blažeka, profesor jezikoslovlja na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu koji je istaknuo vrijednost zapisa kojima će se očuvati ne samo običaji, već i jezik. Ono što ovu knjigu izdvaja je emocionalni pristup, dodao je profesor Blažeka, iz kojeg se vidi da je autorica duboko utkana u tematiku i priče koje zapisuje. U istom tonu protekla je i promocija knjige, tijekom koje su prikazani neki od svadbenih običaja uz pomoć članova Udruge žena "Potočnica", Vlade Horvata i Josipa Merkača - pozdravni govor starešine, spričavanje mladenca te običaj "Ples na zelje".
Važnost očuvanja običaja istaknuo je i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je zajedno sa saborskom zastupnicom Bernardom Topolko i pročelnikom Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Brankom Sušecom prisustvovao promociji knjige. "Danas živimo u vremenu u kojem smo okrenuti budućnosti, no nema sretne budućnosti ako zaboravimo povijest. Zahvaljujući ovoj knjizi neće izumrijeti naša prošlost, međimursko selo i običaji jer čuva naš identitet i baštinu te predstavlja čvrst temelj na kojemu gradimo bolju i sretniju budućnost za generacije koje dolaze.", dodao je župan Matija Posavec.
Čuvarica međimurske popevke, Cecilija Merkač, otpjevala je stari svatovski čardaš, a KUD "Fijolica" iz Orehovice glazbom je upotpunio prikaz svatovskih običaja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content