Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 3. sjednica Mješovitog odbora za suradnju Međimurske županije s pomurskim Hrvatima

Datum objave: 13. prosinca 2018.

U Međimurskoj županiji 11. prosinca 2018. godine održana je posljednja ovogodišnja sjednica Mješovitog Odbora za suradnju Međimurske županije s pomurskim Hrvatima. Sjednicu je otvorio predsjednik Odbora, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.
Na 3. sjednici Odbora govorilo se o aktivnostima u 2019. godini te je dogovoreno da konkretne planove članovi Odbora dostave do 18. siječnja 2019. godine.
V.d. ravnateljice Javne ustanove za razvoj Međimurske županije Ana Kralj, najavila je drugi poziv programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. naglasivši važnost nastavka dobre suradnje projektnih partnera iz Mađarske i Hrvatske i u novom pozivu. Predsjednik Odbora naglasio je kako je ovo idealno mjesto za pronalaženje projektnih partnera zbog dugogodišnjih odličnih odnosa i suradnje. Članovi Odbora predstavili projekte koje planiraju prijaviti u sljedećem pozivu te su izrazili nadu da će dosadašnja uspješna partnerstva biti nastavljena i u novom pozivu.
Na sjednici se također raspravljalo o razvoju turizma u donjem Međimurju i sljedećim koracima ka ostvarenju projekta izgradnje mosta za cestovni promet Murakerestur-Kotoriba koji je od velike važnosti za unapređenje odnosa, ali i gospodarski razvoj te kulturnu suradnju Hrvatske i Mađarske. Budući da u pograničnom području Mađarske živi oko 7000 Hrvata i činjenici da bi most pridonio razvoju donjeg Međimurja na svim razinama, donesen je zaključak koji će ispred Odbora, a uz potporu Međimurske županije biti upućen nadležnim državnim institucijama bez čije potpore ovaj projekt nije moguće realizirati.
Odbor koji je osnovan 1997. s ciljem povezivanja Međimurja i pomurskih Hrvata tj. Hrvata koji žive u pograničnim područjima uz rijeku Muru, čine načelnici samouprava iz Mađarske, predstavnici pomurskih Hrvata iz Republike Slovenije te načelnici i gradonačelnici pograničnih općina i gradova iz Međimurske županije. Svojim djelovanjem Odbor već godinama jača kulturnu, sportsku i turističku suradnju između Međimurja i Mađarske te pomurskog dijela Slovenije.
Sljedeća sjednica najavljena je za početak veljače 2019. godine
Sjednici su prisustvovali i pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, pročelnica UO za poslove župana Vesna Haluga te viša stručna suradnica u Odsjeku za europske poslove, međunarodnu suradnju i regionalni razvoj Marija Stanković.

Djeca iz Međimurja učit će u Newtonovim sobama u Centru LORI, zahvaljujući sporazumu Međimurske županije i Ludbrega
Stotinu darovitih informatičara i IT stručnjaka u Međimurju  okupila Zimska škola informatike
Danas je rođendan Muzeja Međimurja Čakovec, čuvara kulturno-povijesnog blaga našega kraja
Međimurska županija podržava daljnje aktivnosti Centra za pomoć u kući, osnažujući podršku starijim i nemoćnim sugrađanima
Župan Matija Posavec čestitao europskom viceprvaku i najboljem junioru svijeta Svenu Strahiji
Objavljen poziv za turističke manifestacije i dodijeljeni certifikati za postignuća u održivom turizmu
RJEŠENJE o potrebi postupka prethodne ocjene prihvatljivnosti zahvata za ekološku mrežu - Pošumljavanje Donja Dubrava
Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu dara u naravi u obliku poklon bona hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata s područja MŽ
JAVNI NATJEČAJ za sufinanciranje programa i projekata udruga u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024.
Međimurska županija objavila Javni natječaj za su/financiranje programa i projekata udruga koji su od interesa za Međimursku županiju u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024. godini
homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content