Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Šest međimurskih općina i jedan grad dobiti će sredstva iz programa WiFi4EU

Datum objave: 10. prosinca 2018.

U prvom pozivu programa WiFi4EU, od 366 prijavljenih, 224 hrvatske općine osvojile su sredstva za postavljanje javnih pristupnih točaka bežičnom internetu, a među njima i jedan grad i šest međimurskih općina!
Nakon što se čak 366 hrvatskih jedinica lokalne samouprave prijavilo na europski natječaj WiFi4EU koji omogućava sredstva za nabavu najsuvremenije opreme za wi-fi pristupne točke na javnim mjestima, sredstva su odobrena za 224 hrvatskih općina i gradova, što je ukupno 3 360 000,00 EUR (cca 24 930 000,00 HRK).
Među više od trinaest tisuća prijava, po 15 tisuća eura za postavljanje javnih pristupnih točaka bežičnom internetu (wifi hotspot) će dobiti jedinice lokalne samouprave diljem Hrvatske čime će ući u krug 2800 JLS koje će podijeliti budžet prvog poziva vrijednog 42 milijuna eura.
Od međimurskih gradova i općina novac za javne pristupne točke bežičnom internetu dobili su: Mursko Središće, Belica, Sveti Juraj na Bregu, Donja Dubrava, Kotoriba, Vratišinec i Donji Kraljevec i to ukupno 105 tisuća eura.
Općine će javne pristupne točke besplatnom internetu moći postaviti na trgovima, u muzejima, parkovima i knjižnicama, središtima života lokalne zajednice. Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, koji je s timom svojeg ureda radio na promociji natječaja u Republici Hrvatskoj, iznimno je zadovoljan s odazivom hrvatskih jedinica lokalne samouprave.
„Čestitam dobitnicima koji su pokazali da smo ravnopravni u konkurenciji golemog broja europskih općina. Više od 60 posto jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj prijavilo se na ovaj natječaj. Javni pristup besplatnom bežičnom internetu tek je jedan od koraka u omogućavanju pristupa internetu za sve građane Republike Hrvatske, kako bismo pomogli daljnju digitalizaciju i prelazak cijele zemlje u četvrto industrijsko doba”, rekao je Picula prilikom objave rezultata prvog od pet poziva za WiFi4EU.
Europska unija financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, a korisnici će se obvezati na financiranje povezivosti (internetska pretplata) i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima, u trajanju od najmanje tri godine. Ukupna je vrijednost programa WiFi4EU čak 120 milijuna eura do kraja 2020. godine.
Popis dobitnika pronađite na linku ispod.
Izvor: toninopicula.com
Photocredit: pixabay.com

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content