Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurci u Zagrebu organizirali 27. „Međimursku večerju“

Datum objave: 9. prosinca 2018.

Međimurska večerja predstavlja jedan od središnjih događaja u aktivnostima Zavičajnog društva Međimuraca, na kojoj se u predblagdansko vrijeme okupljaju brojni Međimurci i prijatelji međimurskog kraja u Zagrebu i izvan njega. Uz druženje u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, prezentaciju autohtonih međimurskih jela, ovogodišnja želja organizatora je povezivanje s istaknutim i uvaženim gospodarstvenicima, kulturnim i znanstvenim djelatnicima te dužnosnicima.
Predsjednik Zavičajnog društva Damir Smrtić, pozdravljajući dvjestotinjak okupljenih, rekao je kako je ove godine veliki interes za „Međimursku večerju“ te izrazio zadovoljstvo novim smjerom u aktivnostima Zavičajnog društva ponosno nabrajajući sve veći broj uspješnih Međimuraca. Kao najuspješnije u 2018. godini izdvojio je Dražena Ladića, pomoćnog trenera izbornika Zlatka Dalića, za osvojenu srebrnu medalju na Svjetskom nogometnom prvenstvu; Damira Sabola, autora Photomatha - aplikacije koju je skinulo više od 100 milijuna ljudi, književnika Kristijana Novaka, zahvaljujući čijim romanima "Črna mati zemla" i "Ciganin, ali najljepši" su kazališta mjesecima unaprijed rasprodana, a kruna je svakako uvrštenje međimurske popevke na popis nematerijalne baštine UNESCO-a, a za što je zaslužna, među ostalim, i Lidija Bajuk.
Bila je ovo prilika i za prisjećanje nastanka Međimurske županije, prije 25 godina, kada su veliki doprinos dali Međimurci u Zagrebu potpisivanjem peticije kako bi uvjerili tadašnji državni vrh da Međimurje zaslužuje svoju županiju. Jedna od najistaknutijih predvodnica tog pokreta je Damira Črep Gavrilović.
Manifestacije poput Međimurske večerje u Zagrebu, Međimurskog proščenja, promocija knjiga ima snažnu podršku grada Zagreba u ime kojeg je nazočne pozdravila izaslanica gradonačelnika grada Zagreba Ana Stojić Deban. U ime predsjednika Hrvatskog sabora to su učinili saborska zastupnica Sunčana Glavak, a u ime predsjednika Vlade, ministar Darko Horvat. Osobnim dolaskom podršku je dala i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.
Župan Međimurske županije Matija Posavec, čestitao je Damiru Smrtiću i Branki Prišlić na uspješnom vođenju Zavičajnog društva te svim članovima na aktivnostima koje provode, osobito studentima koji se međusobno druže, okupljaju i promiču vrijednosti Međimurja u glavnom gradu Hrvatske. „Zbog načina kako radimo, funkcioniramo, vrijednosti koje zastupamo i rezultata koje postižemo služimo kao primjer cijeloj Hrvatskoj i slika Međimurja općenito je vrlo pozitivna. Zbog toga možete biti ponosni na svoj zavičaj, svoje ljude, uspješne pojedince ali i cijelu zajednicu. Svjedoci ste i sami kako taj naš mali „falačec“ zemlje može iznjedriti toliko uspješnih ljudi u raznim segmentima našeg društva. Čuvajmo to, povezujmo se, surađujmo, širimo zajedništvo i bit ćemo još prepoznatljiviji. Mi u Međimurju ćemo se i dalje truditi, raditi, graditi i stvarati nove vrijednosti“
Saborska zastupnica Sunčana Glavak i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat govorili su o doprinosu Vlade prema Međimurju, isticali pozitivne vrijednosti te o aktivnostima Međimuraca koji rade u državnim institucijama u Zagrebu.
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posebno je pohvalila  povezanost svih Međimuraca, te način kako se s ponosom i pažnjom govori o svom kraju i vrijednostima. „Čestitam Vam na uspjehu Međimurske popevke koja je ušla na nematerijalnu listu čovječanstva, UNESCO-a, a pjesma „Dej mi Bože oči sokolove“ bila je dio programa moje inauguracije. Sjećam se kako smo zajedno u Hrvatskoj i Mađarskoj obilježavali 450 godina Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog, ponosna sam članica Vaše Zrinske garde, a prilikom obilježavanja 100.obljetnice pripojenja Međimurja Matici Hrvatskoj, 09.siječnja 1919.godine, poručujem Županu da potvrđujem svoje pokroviteljstvo i dolazak na spomenuti događaj tijekom kojeg ću u Međimurju održati svečani prijem za cijeli diplomatski zbor akreditiran u Hrvatskoj, a u povodu 100.obljetnice koju ćete obilježiti, ali i 27.obljetnice Međunarodnog priznanja Hrvatske.
Ovogodišnja Međimurska večerja, osim svojim tradicionalnim značenjem, posebna je i stoga što se održava u godini obilježavanja 25 godina osnutka Međimurske županije.
Na večerji su se tako mogla vidjeti i međimurska poznata lica kao što su: Dražen Ladić, Boris Leiner, Kristian Novak, Lupino, Srećko Vargek, Damir Sabol, Martin Srpak, dr. Mijo Bergovec i Blanka Tkalčić.  Viđeni su bili novi predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velimir Neidhardt, državni tajnik Tomislav Boban, ravnatelj programa HRT-a Renato Kunić, Tatjana Holjevac, dr. Nediljko Matić, pjevač Drago Diklić, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnici Belice i Selnice Zvonimir Taradi i Ervin Vičević, Bernard Gršić, pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i sport MŽ Branko Sušec, pročelnica UO za zdravstvo Sonja Tošić Grlač i mnogi drugi.
Okupljeni su mogli uživati u prekrasnoj međimurskoj glazbi koju je izvodio Mirko Švenda Žiga, a pridružila mu se i naša poznata mezzosopranistica Blanka Tkalčić, uz nastup Zrinske garde Čakovec. Program je vodio Miljenko Ovčar.
 Bila je ovo zaista još jedna divna Međimurska večerja!


 
 
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content