Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 7. Sjednica Kolegija gradonačelnika i načelnika Međimurske županije

Datum objave: 5. prosinca 2018.

Na 7. sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika općina u Međimurskoj županiji koja je održana u Velikoj vijećnici Međimurske županije u 7 točaka dnevnog reda raspravljalo se o obilježavanju 100. godišnjice oslobođenja Međimurja od mađarske okupacije, groznici zapadnog Nila, prijenosu vlasništva nad česticom koju koristi Umjetnička škola Miroslav Magdalenić Čakovec, o financiranju rada Udruge za zaštitu potrošača Međimurski potrošač, o Zakonu o komunalnom gospodarstvu te su predstavljeni aktualni i najavljeni natječaji za financiranje projekata jedinica lokalne samouprave.
Sjednicu je otvorila predsjednica Kolegija i načelnica Općine Pribislavec Višnja Ivačić temom obilježavanja 100. godišnjice oslobođenja Međimurja od mađarske okupacije pri čemu je župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo kako će se sjećanje održavanja velike Narodne skupštine 9. siječnja svečano obilježiti, no da značaj događaja za međimursku i hrvatsku povijest iziskuje niz manifestacija kojima bi se dao dostojan obol ovoj za Međimurje važnoj obljetnici. Prijedlog kulturnog programa za gradove i općine dao je glazbenik Mirko Švenda Žiga predstavivši projekt koncerata „Sto let međimurskih“ u koje bi bili uključeni glazbenici i umjetnici iz svih međimurskih gradova i općina.
Voditeljica Djelatnosti epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Višnja Smilović izvijestila je o bolesti Groznice Zapadnog Nila, odnosno mjerama koje bi se trebale sustavno provoditi kako bi se spriječila pojava ove, ali i drugih bolesti koje komarci prenose. Od 2010. godine provodi se monitoring komaraca. Rezultate je predstavio voditelj Djelatnosti za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo MŽ Marko Klemenčić koji je istaknuo da su se na području Međimurja pojavile dvije nove vrste komaraca te da se bilježi porast broja komaraca.
Kolegiju je predstavljen problem vlasništva nad česticom koju koristi Umjetnička škola „Miroslav Magdalenić“ Čakovec, a koja se zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa nije u mogućnosti prijaviti na razne fondove kako bi obnovili zgradu škole. „Umjetnička škola smještena je u Ulici Vladimira Nazora u Čakovcu od 1995. godine, u zgradi sagrađenoj 20-ih godina prošlog stoljeća. Ta zgrada se od 1993. godine nakon uspostave ustroja lokalne samouprave nalazi u vlasništvu gradova i općina na području Međimurske županije. U općem je interesu da se suvlasnički udjeli bez naknade prenesu na Umjetničku školu kako bi se omogućila adekvatna obnova i razvoj škole, a samim time osigurali bolji uvjeti djelatnicima i polaznicima.“, pojasnila je ravnateljica Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ Čakovec Senka Bašek-Šamec.
Ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije – REDEA Ana Kralj izvijestila je prisutne o aktualnim i najavljenim natječajima za financiranje projekata jedinica lokalne samouprave, dok je pročelnica Upravnog odjela za upravu Dragica Kemeter predstavila novitete i promjene Zakona o komunalnom gospodarstvu.
Potaknuta je rasprava o financiranju rada Udruge za zaštitu potrošača „Međimurski potrošač“, čiji je predsjednik Zlatko Polišanski predložio da se s jedinicama lokalne samouprave ugovori Sporazum o financiranju, dok je predsjednica Udruge Sklonište dobrote Barbara Jagec apelirala na okupljene gradonačelnike i načelnike da sukladno zakonskim obvezama općina i gradova sudjeluju u sufinanciranju Udruge.
Dana je i informacija o raskidu Sporazuma o sufinanciranju obrane od tuče kojim se općine i gradove financijski rasteretilo za ukupno 250 tisuća kuna. Kako je naglasio pročelnik Upravnog odjela za poslove Skupštine i opće poslove Goran Gotal, Međimurska županija će temeljem Zakona o sustavu obrana od tuče samostalno osigurati sredstva u tu svrhu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content