Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Zavičajno društvo Međimuraca u Münchenu proslavilo 25. godina postojanja

Datum objave: 4. prosinca 2018.

Zavičajno društvo Međimuraca u Münchenu organiziralo je proslavu 25-te obljetnice postojanja i aktivnog rada. Tim povodom u dvorani „Burgersaal Furstenried“ u Münchenu, u njemačkoj Saveznoj državi Bavarska, okupilo se 400-tinjak Međimuraca i njihovih prijatelja koji su proslavili ovaj veliki događaj za Zavičajno društvo.
U bogatom kulturno umjetničkom programu nastupili su članovi KUD-a Fijolica iz Orehovice sa spletom izvornog folklora te spletom koreografiranog folklora, dramsko scenskim prikazom, a nastupili su i tamburaši pod vodstvom Zlatka Bacingera.
Obilježavanju 25.obljetnice Zavičajnog društva nazočili su generalni konzul Republike Hrvatske u Münchenu Vladimir Duvnjak, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik KUD-a Fijolica Branko Sušec, te iz Međimurske županije Sonja Tošić Grlač.
80% članova KUD-a Fijolica su djeca ljudi koji su radili u Njemačkoj, zbog toga smo vezani, zbog toga njegujemo prijateljstvo i tako treba ostati“, rekao je Branko Sušec.
Župan Matija Posavec osobito je srdačno dočekan među našim iseljenicima, te je svojim dolaskom dao snažnu podršku Međimurske županije njihovom radu i aktivnostima koje provode. „Čuvanje naših vrijednosti, identiteta, kulture i ponosa važni su za promicanje Međimurja koje je postala vrlo atraktivna i poželjna destinacija. Bez obzira u kojem dijelu svijeta živjeli i radili nemojte nikad zaboraviti na svoj zavičaj, na svoje Međimurje, promičite naše vrijednosti i kulturu, uključujte se u rad Zavičajnih društava, a podršku Međimurske županije uvijek ćete imati“.
Predsjednik Zavičajnog društva Branko Kiš rekao je kako je ova večer bila za pamćenje. „Svake godine organiziramo zajednička druženja i okupljanja, no za ovu proslavu tražila se ulaznica više te smo, nažalost, zbog popunjenosti morali odbiti brojne zainteresirane. Tome su doprinijeli naši gosti iz Međimurja koji su pripremili vrhunski kulturni i glazbeni program. Najstarija smo hrvatska udruga u Njemačkoj, prepoznatljivi smo, njegujemo kvalitetne odnose sa drugim zavičajnim društvima i međusobno se družimo. Svako vrijeme nosi sa sobom i promjenu generacije pa se nadam da će naši mladi jednako uspješno nastaviti čuvati to zajedništvo i promicati Međimurje u mjestima gdje rade ili žive.
Generalni konzul Vladimir Duvnjak naglasio je kako su Međimurci vrlo cijenjeni na području Bavarske te im zahvalio na izgradnji civiliziranog društva u Njemačkoj. „Znam da mnogi od Vas koji su ovdje na privremenom radu često dolaze u Međimurje, nismo na velikoj udaljenosti, pa vjerujem da unosite pozitivne vrijednosti i u Vaš rodni kraj, kako su to Međimurci činili kroz povijest zbog čega i prednjačite u uređenosti i izgradnji infrastrukture.“
Brojne goste zabavljao je glazbeni sastav Noćna smjena, a tradicionalno je organizirana tombola.
Više stotina posjetitelja svih generacija pamtit će ovu emotivnu večer na kojoj su pokazali da se itekako znaju zabavljati i da, unatoč životu i radu u stranoj državi, nisu zaboravili tradiciju, kulturu i međimurske pjesme, nisu prestali komunicirati sa svojim prijateljima u Međimurju, prate sva događanja, a to su dokazali proslavivši 25 godina djelovanja Zavičajnog društva.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content