Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije otvorila svoja vrata i predstavila brojne aktivnosti

Datum objave: 4. prosinca 2018.

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije, povodom međunarodnog dana osoba s invaliditetom, otvorila je vrata svojih prostorija kako bi upoznala javnost s aktivnostima i načinom života svojih članova. U utorak, 4. prosinca održani su  Dani otvorenih vrata u stambenoj zajednici u Celinama u kojoj je trenutno smješteno pet članova Udruge kojima odgovarajuću podršku pruža četvero asistenata.
S košarom punom darova razveselila ih je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, koja već tradicionalno posjećuje stambene zajednice te je rado viđen gost.“Međimurska županija socijalno je osjetljiva županija koja brine za sve potrebite skupine, od najmlađih do najstarijih, za što izdvaja oko 2 milijuna kuna. Jedina smo županija koja izdvaja sredstva za asistente u vrtićima, osiguravamo sredstva za program rane intervencije, a posebnu brigu vodimo o udrugama s osobitim poteškoćama među kojima je i Udruga osoba s intelektualnim teškoćama koja okuplja velik broj članova, volontera i ljudi velikog srca.“, istaknula je zamjenica župana Sandra Herman te dodala kako joj je uvijek posebno drago doći na njihove susrete.
Udruga osoba s intelektualnim poteškoćama na području Međimurja djeluje već 40-ak godina, a za svoje korisnike ima organiziran poludnevni boravak i stalni smještaj u stambenim jedinicama. Unutar pet stambenih jedinica u kojima se nastoji poticati osamostaljivanje i samostalni život u okviru organiziranog stanovanja trenutno živi 25 korisnika. „Djelatnici i volonteri Udruge svojim radom nastoje poboljšati kvalitetu života članovima i njihovim obiteljima, uključuju ih u rad lokalne zajednice i pomažu im u stvaranju preduvjeta za normalan život. Zajedno rastemo i gradimo pozitivne vrijednosti zahvaljujući velikom trudu i radu članova, djelatnika, volontera i svih koji nam pomažu u djelovanju.“, rekla je predsjednica Udruge Marija Puklek izrazivši zadovoljstvo što uvijek imaju potporu Međimurske županije.
Zajedno sa svojim asistentima, djelatnicima i roditeljima koji su se okupili povodom otvorenih dana, korisnici su pokazali čime se sve bave. Nekoliko korisnika zaposleno je na javnim radovima, dok drugi aktivno volontiraju. Unatoč problemima kod zapošljavanja, uspješno su uključeni u različite radne aktivnosti unutar i izvan Udruge. Stambena zajednicama u Celinama pokrenula je drvnu radionicu na kojoj korisnici izrađuju različite predmete od drva koje koriste u svakodnevnom životu, a trenutno su u izradi božićnih jaslica. Posebno su ponosni na svoj eko-vrt čije proizvode koriste sve stambene zajednice Udruge. Uz to, članovi su uključeni u sportske aktivnosti, folklor, održavaju radne akcije te posjećuju kulturne manifestacije na području Međimurja za koje kažu da za njih imaju poseban značaj jer su prilika da se predstave i sudjeluju u kreiranju života naše županije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content