Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurju krenuo s radom Centar izvrsnosti iz informatike

Datum objave: 27. studenoga 2018.

U Čakovcu će u ovoj školskoj godini s radom krenuti Centar izvrsnosti iz informatike. Suradnja Međimurske županije, osnovnih i srednjih škola, Tehnološko inovacijskog centra, Regionalne razvojne agencije REDEA, Udruge Mladi informatičari Strahoninca i Međimurskog informatičkog kluba rezultirali su programom usmjeravanja i sustavnog praćenja razvoja informatičkih vještina učenika osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na području Međimurske županije. To znači da će se osigurati materijalni i ljudski resursi za kontinuirani, individualni i grupni izvannastavni rad s darovitim, proaktivnim i visokomotiviranim učenicima iz različitih informatičkih područja.
„Prijavitelj projekta Udruga Mladi informatičari Strahoninca nastoji potaknuti pozitivne promjene u društvu“, ističe predsjednik udruge Dejan Drabić pojašnjavajući koncept projekta „Provesti će se sveukupno pet edukativnih programa iz područja programiranja namijenjenih darovitim učenicima područja. Organizirati će se motivacijska javna predavanja te će se osigurati provedba mentorskih priprema za relevantna informatička natjecanja kako bi najbolji, najmotiviraniji i najnadareniji učenici stekli priznanje za dosadašnji rad te ih se motiviralo na putu razvoja naprednih IT vještina. U rad Centra izvrsnosti uključit će se stručnjaci iz javnog, poslovnog, obrazovnog i civilnog sektora. Zahvaljujem Međimurskoj županiji koja nam je važna moralna i financijska podrška u cilju provođenja Projekta, čija je vrijednost oko 300.000,00 kn.“ „Najvažnije je da smo usmjereni na djecu kojoj omogućujemo stjecanje naprednih STEM vještina i znanja kojima će postati jedni od najpoželjnijih zaposlenika najjačih kompanija na polju novih tehnologija, a samim time ostvariti iznadprosječna primanja i prije svega zadovoljstvo u svome životu“, zaključio je Drabić.
Projektni partneri u projektu „Centar izvrsnosti iz područja informatike – faza I.“ su Međimurska županija, III. Osnovna škola Čakovec, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Tehnološko-Inovacijski Centar Međimurje d.o.o. i Međimurski informatički klub.
Ivan Plačko, direktor TICM-a, rekao je kako suradnja postoji dugi niz godina. „Pružamo im podršku u njihovom radu, dajemo im prostor TIC-a na korištenje, a sve zbog dugoročne koristi koje vidimo u njihovom radu. Udruge rade odličan posao u stvaranju budućih vrhunskih informatičkih stručnjaka. Upravo takvi stručnjaci potrebni su poduzećima u TIC-u i ostalim informatičkim poduzećima u Međimurju i regiji. U pripremi projekta bilo je aktivno uključena Sana Đukes, pomoćnica direktora u TIC-u  koja inače vrlo aktivno radi s udrugama MIS i MIK.“
Pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i sport MŽ Branko Sušec, istaknuo je „Želimo izbjeći prosječnost, uvesti program u razrednu nastavu, detektirati darovite učenike i raditi s njima. Usklađujemo želje tržišta rada i obrazovanja te na taj način osiguravamo najbolje uvjete za učenike i učenice.
Uklapanje Centra izvrsnosti u Strategiju razvoja Međimurske županije, opisala je v.d. ravnateljica Javne ustanove za razvoj REDEA Ana Kralj: „Projekt je nastao kao rezultat suradnje javnog i civilnog sektora, a njegovom provedbom jačat će se poveznica obrazovanja i gospodarstva koje je identificirano kao jedna od ključnih razvojnih potreba Međimurja. Centar izvrsnosti iz informatike pridonijet će usmjeravanju mladih generacija prema tehničkim znanostima, ali će i poticati na poduzetničko promišljanje važno za uspjeh u svakom poslu danas.
Ulaganje u obrazovanje, ljudski potencijal, vizija je župana Međimurske županije Matije Posavca, „Centar izvrsnosti iz informatike rezultat je identificiranja naših potencijala u obrazovanju. U informatici, baš kao i u strojarstvu, imamo državne prvake i europske prvake stoga i osnivanjem Centra izvrsnosti iz informatike već danas radimo ono što hrvatski obrazovni sustav očekuje u budućnosti. Osim Centra izvrsnosti iz informatike, u Međimurju ćemo imati Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu, prvi znanstveno istraživački centar - Metalska jezgra, koji uz Tehnološko inovacijski centar i EU projekt rada s darovitom djecom će postići veći postotak visokoobrazovanih stanovnika.“

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content