Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježeno 40 godina suradnje Saveza regija Alpe Jadran

Datum objave: 21. studenoga 2018.

U Varaždinu je konferencijom ,,40 godina suradnje na alpsko-jadranskom području – jučer, danas, sutra“ obilježeno 40 godina Saveza Alpe Jadran, organizaciji koja okuplja regije iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Austrije. Međimurska županija članica je Saveza od 22. studenog 2013. godine.
Otvarajući konferenciju u ime domaćina, župan Varaždinske županije Radimir Čačić naglasio je kako je ova organizacija najstarija međuregionalna organizacija u Europi, pravni slijednik Radne zajednice od 2013. godine. Do 20.11.2013. godine članica Radne zajednice bila je Republika Hrvatska koja je nakon izlaska prepustila hrvatskim županijama da samostalno donesu odluke o pridruživanju Savezu.
Glavni tajnik Saveza Thomas Pseiner osvrnuo se na povijest rekavši kako su 20. studenog 1978. godine, osnivači Radne zajednice Alpe-Jadran potpisali u Veneciji deklaraciju o suradnji između susjednih država i regija. Danas, Savez Alpe Jadran čine austrijske pokrajine Koruška, Štajerska i Gradišće, mađarska županija Vas, savez općina i gradova Slovenije te hrvatske županije Međimurska, Varaždinska, Krapinsko zagorska, Koprivničko križevačka, Karlovačka, Istarska i Primorsko goranska.
Državna tajnica za europske poslove Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH Andreja Metelko Žgombić članovima Saveza je prezentirala aktivnosti Republike Hrvatske prilikom predsjedanja Vijećem Europske unije ističući kako se radi o najsloženijem međunarodnom projektu koji je osobito važan jer će Hrvatska predsjedavati  po prvi puta. „Očekuju nas brojni izazovi ali i prilike gdje možemo cijeloj europskoj obitelji predstaviti i približiti našu umjetnost, kulturu, prirodne ljepote, nacionalni identitet, ljude i sve potencijale koje Hrvatska nedvojbeno ima.“
„Osim članstva u Savezu koji okuplja 12 regija, nekoliko zemalja članica Europske unije, Međimurska županija provela je niz projekta, a za određene manifestacije je dodijeljena financijska potpora,“ ističe župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je zajedno sa županima Istarske županije Valterom Flegom, Primorsko goranske Zlatkom Komadinom, Krapinsko zagorske Željkom Kolarom i Varaždinske Radimirom Čačićem, te predstavnicima ostalih članica sudjelovao na panelu o budućem razvoju županija i regija okupljenih u Savezu Alpe Jadran.
Strategija Saveza Alpe Jadran se temelji na činjenici da regije članice karakteriziraju različitosti u tradiciji, jeziku, geografiji, upravi, prirodnim resursima i obilježjima stanovništva. Vizija i ciljevi očituju se u konkurentnim i raznovrsnim zajednicama sposobnima ispuniti potrebe i osigurati bolji životni standard za sve stanovnike, postići konkurentne, raznolike i razvijene regije sposobne preuzeti značajnu ulogu u globalnim razvojnim aktivnostima. Članice Saveza će uspostaviti integrirani obrazovni sustav koji uključuje suvremene nastavne pristupe u skladu s potrebama i zahtjevima tržišta te osigurati sklad između gospodarskog rasta, društvenog razvoja i zaštite okoliša
Zaključak konferencije je daljnji rad na postizanju održive povezanosti znanstvenog, građanskog, javnog, društvenog, zdravstvenog, obrazovnog i kulturnog sektora kako bi se povećala dobrobit stanovništva na alpsko-jadranskom području i podržati izvediv gospodarski i civilni razvoj.
Tijekom konferencije prezentirati su primjeri dobre prakse u kulturi, dok je o pravnom aspektu međunarodnih organizacija u Europskoj uniji govorio izvanredni profesor Pravnog Fakulteta u Zagrebu Vedran Đulabić.
U ime Međimurske županije na konferenciji su sudjelovali, pročelnik za gospodarski razvoj Darko Radanović, direktor MENEA-e Alen Višnjić, voditeljica EDIC centra Marija Stanković i pročelnica Upravnog odjela za poslove župana Vesna Haluga koja je od glavnog tajništva Saveza posebno pohvaljena za veliki doprinos programskom i financijskom okviru djelovanja organizacije.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content